Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > ‘Zwanger na een maagverkleining? Dat kan ernstige complicaties opleveren’

‘Zwanger na een maagverkleining? Dat kan ernstige complicaties opleveren’

‘Zwanger na een maagverkleining? Dat kan ernstige complicaties opleveren’

Vrouwen met een maagverkleining lopen tijdens hun zwangerschap kans op ernstige complicaties. Te laat ingrijpen kan zelfs leiden tot de dood van henzelf of het kind. Daarvoor waarschuwen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven in het AD.

Lees ook
Beyoncé onthult eigen gewicht tijdens zwangerschap van tweeling

‘Geen normale klachten’

In dat ziekenhuis kwamen de afgelopen jaren opvallend vaak vrouwen met heftige buikkrampen op het spreekuur. In eerste instantie werd gedacht aan normale zwangerschapsklachten, maar bij vrouwen met een maagverkleining is er iets anders aan de hand, zegt obesitaschirurg Wouter Leclercq.

Vroeggeboorte

Bij deze groep zwangeren raken de darmen sneller bekneld, waardoor eten heel moeizaam of helemaal niet meer gaat. De enige oplossing is dan een operatie om de darm te ‘bevrijden’, met het risico op vroeggeboorte of overlijden van moeder en kind. Bij hoeveel vrouwen dit jaarlijks misgaat, is niet bekend en wordt verder onderzocht.

Voordelen

Volgens de arts is dit risico geen reden om niet voor een maagverkleining te kiezen omdat de voordelen zeker nog opwegen tegen de nadelen. Een maagverkleining verbetert namelijk ook de vruchtbaarheid van de vrouw. Wel moeten ziekenhuizen én vrouwen zelf extra alert zijn en eerder aan de bel trekken bij klachten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock