Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zóveel uur vrije tijd hebben is volgens onderzoekers precíes goed

Zóveel uur vrije tijd hebben is volgens onderzoekers precíes goed

Zóveel uur vrije tijd hebben is volgens onderzoekers precíes goed

Ah, vrije tijd: van het idee alleen al gaan je schouders automatisch zakken. Niks lekkerder dan een paar uur compleet voor jezelf hebben. Maak dat nou ook weer niet groter dan het is; volgens Amerikaanse onderzoekers bestaat er ook zoiets als téveel vrije tijd hebben. 

Gebrek aan structuur

De onderzoekers ontdekten dat mensen met genoeg vrije tijd een stuk lekkerder in hun vel zitten. Een inkoppertje ja, maar hier komt de catch: tevéél vrije tijd en je gaat je juist ellendiger voelen. Volgens de deskundigen ligt de sweet spot per dag op zo’n twee tot drie uur vrije tijd. Mensen die vier of vijf uur per dag compleet voor zichzelf hadden, rapporteerden juist dat ze zich ongelukkig voelden.

Iedereen weet dat het druk hebben en je immer gestrest voelen niet bijdraagt aan je welzijn. Minder bekend is dat een zee aan tijd je echter ook niet happy maakt. Maar kijk naar ouderen die met pensioen gaan en vervolgens de blues krijgen: dat heeft alles te maken met een gebrek aan structuur en stimulans.

Productief zijn

De deelnemers van het onderzoek denken vooral dat ze zich ongelukkig zouden voelen als ze hun vrije tijd onproductief zouden gebruiken. Een dag helemaal niks klinkt op papier misschien lekker, maar maakt je in de praktijk niet per se een blijer mens. Wat voor invulling je geeft aan productief zijn is natuurlijk aan jou. Het kan een flinke work-out zijn, maar ook een boek lezen of een sjaal breien. Het gaat erom dat je iets doet voor jezelf.

Daarom is het ook zo goed voor ouderen die met pensioen gaan om een nieuwe hobby of een nieuw doel in het leven te vinden. Dat gevoel van iets bijdragen en nut hebben, is belangrijk voor je zelfwaarde. En daar past een avond netflixen overigens prima tussen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Huffington Post | Beeld: Getty