Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zonder ruzie uit elkaar? Ga naar een mediator

Zonder ruzie uit elkaar? Ga naar een mediator

Zonder ruzie uit elkaar? Ga naar een mediator

Natuurlijk kent elke relatie ups en downs. Maar wist je dat 1 op de 3 stellen uiteindelijk besluit om uit elkaar te gaan? Behoorlijk veel. Misschien zit jij ook wel in zo’n situatie en zie je op tegen geruzie en getouwtrek via een advocaat. Bedenk dan dat lang niet alle relaties eindigen met bonje. Zo kun je uit elkaar gaan met de hulp van een mediator. Die bemiddelt en helpt jullie samen afspraken maken.

INTEKST

Nuttige hulp bij je scheiding
Het besluit dat jullie verder gaan zonder elkaar is natuurlijk zwaar. En dan zijn er ook nog eens ontzettend veel praktische zaken waarover jullie samen afspraken moet maken. Dat kan stress, frustratie en soms ook ruzie opleveren. Wat hulp kan dan geen kwaad en daarvoor hoef je niet naar een advocaat te stappen. Wil je in goed overleg uit elkaar? Geef dan mediation een kans. Het is een superpraktische manier om jullie relatie te beëindigen. Of jullie nu getrouwd zijn, een samenlevingscontract hebben of samenwonen.

Afspraken voor de toekomst
Kiezen jullie voor een mediator, dan staan jullie er geen moment alleen voor. Een mediator is een onafhankelijke derde, die met jullie meedenkt, tussen jullie bemiddelt en helpt om goede afspraken te maken, bijvoorbeeld over de geldzaken, jullie huis, kinderen en de verdeling van spullen. Dat kan ook als jullie het in eerste instantie oneens zijn over bepaalde zaken. In een reeks gespreken spreken jullie alle belangrijke onderwerpen door en leggen jullie direct afspraken vast in een scheidingsconvenant. Zijn jullie getrouwd? Dan stuurt de mediator jullie definitieve afspraken uiteindelijk naar een advocaat. Deze vraagt vervolgens aan de rechter om jullie scheiding officieel te maken.

Profiteren van ervaring
Het grote voordeel van je relatie beëindigen met een mediator is dat deze al veel scheidingen heeft begeleid en precies weet waarop jullie moeten letten. Wat verandert er bijvoorbeeld voor jullie belastingaangiften en hoe voorkom je dat de verdeling van de inboedel eindigt in getouwtrek? Ook zorgt een mediator ervoor dat eventuele kinderen de scheiding goed doorkomen. Hij of zij ziet erop toe dat de afspraken die jullie maken goed zijn voor de kinderen en aansluiten bij hun wensen. Bovendien kan een mediator gevoelige onderwerpen aansnijden en doorvragen als het moet. Zo komen alle belangrijke onderwerpen aan bod en weten jullie zeker dat de afspraken ook echt werken in de praktijk. En dat zonder onnodig geruzie en gestress.

 

Scheiden of niet?
Weet je nog niet zeker of je uit elkaar wilt of dat jullie relatie nog een kans verdient? De minigids scheiden van DAS helpt je knopen doorhakken en vertelt wat je verder moet doen voor je naar een mediator stapt. Download de minigids scheiden hier.