Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De klok gaat weer vooruit: zó bereid je jouw lichaam het best voor op de zomertijd

De klok gaat weer vooruit: zó bereid je jouw lichaam het best voor op de zomertijd

De klok gaat weer vooruit: zó bereid je jouw lichaam het best voor op de zomertijd

Komend weekend is het weer zover: we ‘mogen’ onze klok weer verzetten naar de zomertijd. In de realiteit betekent dat een uurtje minder slaap, waar sommige mensen behoorlijk van van de leg kunnen zijn. Hoe bereid je jouw lichaam nu het beste voor op deze verandering?

In de war

Je biologische klok kan namelijk zeker wel in de war raken van dit ene uur dat je minder hebt kunnen tukken. De Amerikaanse slaapexpert Dave Gibson geeft enkele tips zodat de overgang naar de zomertijd iets soepeler verloopt.

Vroeger naar bed

Het klinkt misschien logisch, maar door eerder te gaan slapen help je jouw lichaam al om in het nieuwe ritme te komen. Begin vrijdag al met een half uurtje eerder naar bed te gaan, dan is op zaterdag dat uur vroeger niet zo erg. Ook kan het helpen om zondag het avondritueel te verschuiven door een uur eerder te gaan eten.

Opstaan

Mocht je nu moeite hebben om eerder te gaan slapen, het blijft natuurlijk ook weekend, dan kan het ook helpen om op zaterdag een wekker te zetten. We weten het, dat klinkt helemaal niet als muziek in onze oren, maar hierdoor lukt het misschien wel om deze dag vroeger onder de wol te kruipen.

Lees ook
Slecht geslapen? Hier komt dat emotioneel labiele gevoel vandaan

Tips voor de kleintjes

Veel ouders van jonge kinderen zien als een berg op tegen het verzetten van de klok. Heb je net het slaapritme van je kind een beetje onder controle, gaan we aan die klok zitten morrelen. Niet handig, zeker als jouw kind moeite heeft met veranderingen in z’n ritme. Met deze tips kun je de overgang voor je kind makkelijker maken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty