Je bent hier: Home > Health > Zo zit dat: ketencontrole bij McDonald’s

Zo zit dat: ketencontrole bij McDonald’s

Health
Zo zit dat: ketencontrole bij McDonald’s

Hoe zit dat nou eigenlijk écht met al dat lekkers van McDonald’s? Flair-lezeres Rachelle gaat voor ons op onderzoek uit en doet verslag van haar bevindingen.

‘Toen ik laatst aan het genieten was van mijn favoriet, de McKroket, vroeg ik me af wat ik eigenlijk precies in mijn mond stopte. Ik besloot dit uit te zoeken door te bellen met de woordvoerster van de McKroket-leverancier: Chantal de Hond. Zij vertelde me over alle betrokkenen in de keten van het maken van mijn McKroket.’

1. Rundvlees

‘In de McKroket zitten verschillende ingrediënten, maar we gebruiken maar één soort vlees en dat is 100% Nederlands rundvlees. Hiervan wordt samen met bloem, water en specifieke McDonald’s kruiden de ragout gemaakt die de basis vormt van de McKroket.’

2. Schijven testen

‘Vervolgens worden daar schijven van gemaakt en die worden gepaneerd. Daarna testen we de schijven op smaak en bakkwaliteit. We bakken ze daarvoor in exact dezelfde frituur als bij McDonald’s en frituren ze in dezelfde 100% plantaardige olie.’

3. Koude vrachtwagen

‘Als alles in orde is, worden de schijven handmatig een voor een ingepakt en controleren we of ze er goed uitzien. Daarna worden ze in een vrachtwagen met een constante temperatuur van -18 graden naar het distributiecentrum getransporteerd.’

4. Bestelling

‘Vanuit daar worden de schijven naar de McDonald’s restaurants in Nederland vervoerd. Op het moment dat een gast de McKroket bestelt in het restaurant, wordt die in 100% plantaardige olie, een combinatie van raapzaad en zonnebloem, gefrituurd. Vervolgens belandt de schijf op het broodje en wordt er mosterdmayonaise aan toegevoegd. En voilà: de McKroket is klaar!’

De McKroket is alleen in Nederland verkrijgbaar en kwam in 1999 in het McDonald’s assortiment.

Controles
‘Tijdens het hele proces wordt de McKroket steekproefsgewijs gecontroleerd: zijn de verpakkingen van de ingrediënten in orde? Voldoet de McKroket aan alle strenge kwaliteitseisen, bakeigenschappen en smaak? Ook bij de McDonald’s restaurants zelf komen leveranciers regelmatig de kwaliteit checken.’

Heb jij een vraag voor mij over McDonald’s? Stel ‘m via Flairathome.nl/goodfood en ik zoek het voor je uit!

Fotografie: Studio Piet Pullus – Jeroen Pullus.

Shoppen is altijd een goed idee