Je bent hier: Home > Health > Zo zit dat: Franse Frietjes bij McDonald’s

Zo zit dat: Franse Frietjes bij McDonald’s

Health
Zo zit dat: Franse Frietjes bij McDonald’s

Hoe zit dat nou eigenlijk écht met al dat lekkers van McDonald’s? Flair-lezeres Rachelle gaat voor ons op onderzoek uit en doet verslag van haar bevindingen.

‘Bij mij zijn de Franse Frietjes van McDonald’s erg populair door hun originele formaat en de verrukkelijke smaak. Maar hoe worden ze eigenlijk precies gemaakt? En hoe zorgt McDonald’s ervoor dat ze altijd van de beste kwaliteit zijn? Ik vroeg het aan Sjoerd Reijne, kwaliteitsmanager bij Lamb Weston, het bedrijf dat de Franse Frietjes voor McDonald’s maakt.’

Waar komen ze vandaan?
Sjoerd: ‘De Franse Frietjes worden gemaakt van een speciaal aardappelras, de Innovator. Deze wordt in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk geteeld. Vervolgens wordt er een unieke code op elke partij aardappelen aangebracht die aangeeft waar ze precies zijn geteeld. In de fabriek voegen we daar de datum en productietijd aan toe, zodat we helemaal kunnen herleiden waar de Franse Frietjes vandaan komen.’

 

Constante kwaliteit
‘De kwaliteit en het uiterlijk van de Franse Frietjes zijn constant, omdat de aardappelen worden geselecteerd op kenmerken als lengte en kleur. Vervolgens worden de aardappelen onder hoge druk met behulp van stoom geschild en met waterdruk door smalle buizen met snijmessen gestuwd. Ook daarna worden alle Frietjes op lengte gecheckt. Te korte of te dunne exemplaren worden dan alsnog verwijderd.’

In de restaurants
‘In de restaurants worden de Frietjes gefrituurd in 100% plantaardige frituurolie, een combinatie van zonnebloemolie en raapzaadolie. Verder worden er geen smaakstoffen en conserveringsmiddelen aan toegevoegd, alleen wat zout vlak voor het serveren. De gebakken Franse Frietjes worden maximaal vijf minuten bewaard.’

Franse Frietjes-facts
* 51 kwaliteitscontroles worden er uitgevoerd voordat de Frietjes aan jou worden geserveerd.
* Er worden 89.000 Franse Frietjes per minuut geproduceerd: dat is 380.000 kilo Frietjes per dag.
* Het hele proces – van binnenkomst van de aardappelen tot diepgevroren Frietjes verpakt in dozen – neemt anderhalf uur in beslag.

 

Shoppen is altijd een goed idee