Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zo voorkom je die typische rode wijn-koppijn

Zo voorkom je die typische rode wijn-koppijn

Zo voorkom je die typische rode wijn-koppijn

Tijdens deze koude dagen geniet je met volle teugen van je warme chocomelk, liters thee, ginger spice lattes en natuurlijk grote bellen rode wijn. Niet alleen hartstikke lekker, maar ook nog eens reuze Insta-waardig en gezellig.

Jammer alleen dat die mooie, grote glazen minstens een kwart fles bevatten én dat jij het bovendien maar zelden bij een (of twee) glazen kan houden. Auch.. Niets is namelijk zo erg als die typische rode wijn-koppijn. Dat kloppende gebeuk achter je ogen, je gortdroge mond en -ieuw- de achtergebleven paars-rode vlekjes bij je mondhoeken.

Nooit meer drinken is natuurlijk een goede optie om een dergelijke kater te voorkomen (en bovendien tegenwoordig reuze hip), maar als je dat niet direct ziet zitten, hebben wij trucjes om het leed te voorkomen en verzachten.

1 Honing

Honing bevat veel fructose en volgens onderzoek helpt dit goedje bij het omzetten en afbreken van alcohol in je lichaam. Nu gaat een theelepeltje honing natuurlijk niets uit maken als jij 2 flessen wijn hebt gedronken, maar als je je een beetje tipsy voelt voor het slapengaan kan een paar stevige eetlepels honing wonderen doen. Het proberen waard!

2 Minder tanninen

Tannine is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen. Even kort door de bocht: tannine komt voor in schillen en pitten van druiven en bij het persen komt het vervolgens ook in de wijn zelf terecht. Alleen in rode wijn trouwens, want voor de productie van witte wijn worden de schillen en pitjes niet gebruikt. De tanninen zorgen ervoor dat de wijn langer houdbaar blijft, maar ook voor ‘het karakter van de wijn‘ en in sommige gevallen die typische beetje wrange smaak – die overigens verdwijnt naarmate de wijn ouder wordt. Wat doen tanninen nog? Zorgen voor het ‘karakter van de hoofdpijn’ – en in de meeste gevallen is dat dus bruut en meedogenloos. Dit kun je voorkomen door wrange (lees: goedkope) wijntjes te laten staan en alleen maar de dure flessen van je oom te drinken. Goedkoop slempavondje met the girls? Laat de goedkope rode wijn van de nachtwinkel dan liever voor wat ‘ie is.

copyright: giphy

3 Water

Je dacht al, waar blijft ‘ie, maar het helpt echt om tussen de glazen door wat grote glazen water naar binnen te klokken. Lukt dit echt niet? Probeer dan om voor het slapen drie grote glazen (van 33cl) water of groene thee te drinken en zet een glas of flesje naast je bed.

 

Lees ook:

Bron: PureWow, Wikipedia, Newsmonkey