Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zo maak je heel simpel oliebollen die een stuk gezonder zijn

Zo maak je heel simpel oliebollen die een stuk gezonder zijn

Health
Zo maak je heel simpel oliebollen die een stuk gezonder zijn

Yum, het is dé tijd van het jaar om lekker veel oliebollen te eten. Op nieuwjaarsdag een oliebol als ontbijt? En als lunch? Kan gewoon! Maar we weten allemaal dat oliebollen bij het bakken zwemmen in het vet. Gezond zijn ze dus niet. Gelukkig hebben wij dé truc voor je: zo maak je gezondere oliebollen.

Volkorenmeel

Allereerst kun je van je oliebol een gezondere variant maken door een ingrediënt in het deeg te vervangen. Gebruik volkorenmeel in plaats van tarwebloem. Zo bevat je oliebol ineens veel gezonde vezels. Wel zal je merken dat je oliebol een stevigere structuur krijgt door het volkorenmeel. Ietsje anders dus, maar even lekker en veel gezonder!

Uit de airfryer


Daarnaast kun je voor een gezondere oliebol gaan door ‘m niet in een frituurpan met vet te bakken, maar in de airfryer. Ook hierbij wordt de structuur van de bol iets vaster, maar ook deze smaakt goed en is een stuk gezonder en minder vettig. Nog een fijn voordeel: je huis gaat er niet zo van stinken.

De supergezonde bol

Wil je helemaal hardcore gaan? Dan hebben we een recept van een wel hele gezonde oliebol voor je. Dit recept komt van cafetaria Snckbr. Zij bedachten een oliebol die veganistisch en glutenvrij is. De bol bevat geen ei en geen melk en ook geen geraffineerde suikers.

Dit is wat je nodig hebt voor deze übergezonde oliebol:

  • 30 gram gist
  • 2 eetlepels vlozaadpoeder (ter vervanging van ei, te koop bij de natuurwinkel)
  • 1 liter amandelmelk
  • 1 theelepel zout
  • ½ liter bruisend water
  • 400 gram rozijnen
  • circa 2 à 3 liter kokosvet of een andere plantaardige olie

Zo maak je ‘m:

Stap 1: Zet een (frituur)pan kokosvet, of een andere plantaardige olie, op het vuur en laat dit warm worden tot circa 165 graden.

Stap 2: Maak de amandelmelk warm en voeg hier de gist aan toe.

Stap 3: Doe alle droge ingrediënten van het lijstje in de keukenmachine. Zet de machine aan en voeg de amandelmelk, het bruisende water en de rozijnen toe.

Stap 4: Laat dit mengsel een uur rijzen.
Stap 5: Schep met een ijsschep bollen van het deeg en leg deze in het vet. Bak ze zo’n 8 tot 10 minuten goudbruin. Haal ze daarna uit het vet en laat ze afkoelen. Als je het lekker vindt kun je nog een beetje kaneel aan je oliebollen toevoegen.

Bronnen: Libelle, Snckbr, Uit Pauline’s keuken, Margriet 

Shoppen is altijd een goed idee