Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zo kun je die verkoudheid voorkomen

Zo kun je die verkoudheid voorkomen

Zo kun je die verkoudheid voorkomen

Nu het buiten steeds kouder en kouder wordt, is er een grote kans dat jij binnenkort weer loopt te snotteren. Zo zou je het kunnen voorkomen.

Lees ook: Griep of verkouden? Waarom je jouw tandenborstel moet vervangen…

Al is het niet de meest leuke methode… Uit Nederlands onderzoek blijkt dat mensen die koud (af)douchen bijna dertig procent minder ziek zijn dan degenen die dit niet doen. Meer dan 3000 personen namen deel aan deze studie en moesten daarbij een maand lang koud afdouchen.

Minder vaak ziek
Ook was er een controlegroep die lekker de warme kraan open mocht laten staan. De andere groep mensen werd verdeeld in 30, 60 en 90 seconden een frisse straal. Het resultaat: degenen die een koel stortbad over zich heen kregen meldden zich daarna 29 procent minder ziek op hun werk. Ook hadden de deelnemers meer energie, waren productiever op hun werk en ze zouden zelfs een iets hogere levenskwaliteit hebben.

Kort is beter
Maar wees maar niet bang, je hoeft niet 1,5 minuut onder de koude kraan te staan. Dertig seconden is meer dan genoeg. Er was namelijk geen verbetering te zien bij mensen die het langer volhielden onder het koele water.

Placebo
Helaas is een groot nadeel van deze studie dat de proefpersonen zelf hun resultaten bijgehouden hebben. Daardoor is de kans op het placebo-effect aanwezig: dat je dénkt dat je je beter voelt, maar het eigenlijk gewoon in je hoofd zit. Toch ziet onderzoeker Dr. Geert Buijze van het Amsterdam Medisch Centrum dit niet als een probleem: ‘Placebowerking heeft een negatieve connotatie gekregen, maar als mensen hierdoor hun zelfpotentie aanspreken is dat natuurlijk fantastisch. Koud douchen is bovendien goedkoop en goed voor het milieu.’ Durf jij het aan?

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: Women’s Health | Beeld: Shutterstock