Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zo leg je je innerlijke criticus het zwijgen op

Zo leg je je innerlijke criticus het zwijgen op

Zo leg je je innerlijke criticus het zwijgen op

We zijn tegenwoordig heel kritisch voor onszelf, en op zich is dat niet slecht. Op een bepaalde manier verbetert het onze prestaties. Pas alleen op dat je niet te streng wordt voor jezelf, want dat heeft het omgekeerde effect: het demotiveert en het tast je zelfvertrouwen aan. Hier zijn vier tips om niet té kritisch te zijn voor jezelf.  

Leer relativeren

Omgaan met kritiek is moeilijk. Dit klinkt raar, maar het is zeker moeilijk als jij zelf die kritiek geeft. Voor jezelf stel je de hoogste eisen. Als je te streng bent voor jezelf, kan dat nadelig zijn voor je zelfvertrouwen. Het is belangrijk dat je leert omgaan met de kritiek die je jezelf geeft. Als je niet tevreden bent met je werkprestaties of met die drie kilo te veel, voel je daar dan niet slecht om.

Zou je dit zeggen tegen een vriend(in)?

Stel jezelf de vraag of je de kritiek die je aan jezelf geeft, ook zou geven aan een vriend of vriendin. Zou je iemand anders recht in het gezicht zeggen dat hij of zij niet getalenteerd genoeg, te dik of te dom is? Nee, natuurlijk niet. Je probeert de mensen in je omgeving toch niet de grond in te boren, dus waarom zou je het jezelf wél aandoen?

Geef jezelf een schouderklopje

Je mag niet alleen de negatieve dingen opmerken. Probeer jezelf ook eens een complimentje te geven. Het kan in het begin best vreemd aanvoelen, maar als je iets positiefs zegt tegen een vriendin, straalt ze toch ook? Een positieve opmerking hoeft niet altijd van iemand anders te komen. Het is belangrijk dat je jezelf waardeert. Alleen door af en toe positief te zijn, leg je je innerlijke criticus het zwijgen op.

Werk aan je minpuntjes

Iedereen heeft z’n positieve en negatieve kanten. Het is belangrijk dat je jezelf met die negatieve karaktertrekken confronteert en daaraan werkt. Doe er iets aan. Neem je minpuntjes onder handen en je zal automatisch minder kritiek geven op jezelf.

Tekst: Valerie Noelanders

Lees ook:

Dilemma: Vertel ik mijn zus dat haar kritiek me kwetst?

10 dingen die succesvolle mensen anders doen

Hoe ga jij om met kritiek?