Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 6 tips om jezelf onder te dompelen in een boek

6 tips om jezelf onder te dompelen in een boek

6 tips om jezelf onder te dompelen in een boek

Voor de een kost het lezen van een boek geen enkele moeite, voor de ander is het een hele uitdaging. Hoe lees je een boek in een ruk uit? Wij geven tips om jezelf onder te dompelen in een boek. 

Heb jij al eens de neiging gehad dat je met je ogen haastig over de bladzijde wil schieten, omdat je niet kunt wachten op de volgende pagina? Gefeliciteerd, je hebt jezelf verloren in een boek. En dat moment, dat je niets ander wil dan verder lezen, dat moment mogen we gerust magisch noemen. Het betekent namelijk dat de rest er even niet toe doet. Je ziet zo diep in het verhaal, in je boek, dat je even alles om je heen vergeet. En in tijden van smartphones en Netflix is dat een unicum.

Maar zo magisch als het klinkt, zo moeilijk kan zijn. Vooral als je het lezen net weer oppakt, kan een boek eerder als vermoeiend dan als ontspannen worden ervaren. Hoe zet je door? Hoe lees je verder? Hoe raak je verzonken in een boek? Hoe lees je een boek?

Maak je ruimte leesproof

Om te beginnen: leg je telefoon ergens ver weg. Je hebt ervoor gekozen om een boek te lezen, wat vaak al heel wat is, dus koester die keuze en laat je niet afleiden door je telefoon. Appjes, notifacties, het vlugge nieuws… Het zijn je grootste vijanden tijdens het lezen.

Telefoon weg? Neem dan plaats op een comfortabele stoel. Nestel je lekker en zorg ervoor dat je een hapje en een drankje binnen handbereik hebt. Je wilt namelijk niet hoeven opstaan tijdens het lezen.

Kies het juiste boek

Wat veel mensen vergeten is dat lezen wel leuk moet blijven. Niemand beleeft plezier aan het lezen van een stom boek. Kies dus voor een boek waarvan je weet dat jíj het leuk zult vinden. Of dat nu een zelfhulpboek, een literair epistel of De Zeven Zussen is, jij moet het lezen dus jij mag kiezen. Heb je geen idee waar je moet beginnen? VIVA’s Debby en Lise tipten hier een aantal recente boeken.

Go with the flow

Wie net begint met lezen, kan het als een hele struggle ervaren om door de eerste bladzijdes te ploeteren. Je ogen worden zwaar, je bent steeds afgeleid. Hoezo begon je ook alweer met lezen? Toch zul je snel genoeg zien dat het lezen je steeds makkelijker afgaat. Van dat uitzichtloze eerste hoofdstuk groei je vanzelf in het lezen en het verhaal en warempel, je bent opeens honderd pagina’s verder.

Laat je niet overweldigen

Een boek in een ruk uitlezen, het klinkt misschien wat ambitieus. Toch hoef je je hierdoor niet te laten afschrikken. Het lezen van een volledige roman duurt gemiddeld 4 tot 8 uur. En hey, geef maar toe, je hebt al langer aan een stuk Netflix gekeken. Sla geen pagina’s over, maar ga rustig mee in het verhaalritme. Hoe dichter bij het einde, hoe minder je je boek zal willen wegleggen.

Houd pen en papier erbij

Vind je het lastig om de personages uit elkaar te houden? Of stuit je op veel nieuwe (moeilijke) woorden? Houd dan pen en papier bij de hand. Dan kun je af en toe een aantekening maken zodat je niet volledig de draad kwijtraakt.

Leg meteen een volgend boek klaar

Heb je je boek uitgelezen? Chapeau, je hebt de smaak te pakken. Hou dit vast door gelijk een nieuw boek klaar te leggen.

Lees ook: 4x piekfijne boeken die je meteen in huis wil halen