Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zo heftig reageert je lichaam op junkfood

Zo heftig reageert je lichaam op junkfood

Zo heftig reageert je lichaam op junkfood

Hamburgers, pizza en friet: stiekem kun je ons er ’s nachts voor wakker maken. Ook al weten we echt wel dat het niet goed is voor onze lijn. Maar wist je dat het nog veel meer impact heeft op je lichaam?

Lees ook: Vegans opgelet: McDonald’s komt met plantaardige burger

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Bonn maakt fastfood je afweersysteem agressief en wordt je immuunsysteem erdoor verstoord. Dit ontdekte het team van wetenschappers na onderzoek op muizen.

Immuuncellen

De knaagdieren werden een maand lang op een ongezond dieet gezet, rijk aan suiker, vet en weinig vezels. Na die testperiode bleven de muizen achter met een heftige ontstekingsreactie door het hele lijf. ‘Het ongezonde dieet leidde tot een onverwachte toename van een aantal verschillende immuuncellen in het bloed’, aldus onderzoeker Annette Christ. Toen de muizen weer op een normaal dieet werden gezet, was de ontsteking vrijwel direct verleden tijd.

Tegenreactie

Als je junkfood eet, zou het dus betekenen dat je lichaam als tegenreactie massaal immuuncellen produceert; hetzelfde gebeurt wanneer je te maken krijgt met een bacteriële infectie. Deze cellen blijven lang hangen in je lichaam en gaan scherper reageren. En dit kan volgens de Duitse wetenschappers leiden tot een snellere ontwikkeling van bijvoorbeeld vaatziekten.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron: Gazet van Antwerpen | Beeld: iStock