Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zo ga je tranen op het schoolplein tegen

Zo ga je tranen op het schoolplein tegen

Zo ga je tranen op het schoolplein tegen

De eerste schoolweek is alweer bijna achter de rug, en dat is waarschijnlijk best weer even wennen geweest. Al helemaal voor de kleintjes, kan een eerste schooldag ontzettend spannend zijn. Komen er bij jouw kind vaak krokodillentranen op het schoolplein kijken? Dan zul je wellicht wat hebben aan deze tips!

Met deze tips kan de ochtend misschien iets minder emotioneel verlopen, kunnen de tranen in een lach veranderen en kunnen je kids misschien iets gemakkelijker het schoolplein betreden. Want ondanks dat de tranen eerst misschien nog zullen komen, bewijzen vaak de leuke verhalen later op de dag dat school zelfs voor de kleintjes heel leuk kan zijn.

Voorbereiding is het halve werk
Bespreek met je kindje wat er staat te gebeuren op school, hoe een schooldag of -week eruit komt te zien en wat hij of zij allemaal kan verwachten. Door dit van te voren goed uit te leggen, kan het allemaal wat minder indrukwekkend, onbekend en groot lijken voor je kind.

Slapen doet wonderen
Zorg dat je kleintje goed is uitgerust voor er een nieuwe schoolweek van start gaat. Zo kan hij of zij op een kalme en rustige manier naar school vertrekken, zonder al huilerig te zijn van het slaapgebrek. Neem alle tijd om rustig te ontbijten, en leg uit wanneer en wie hem of haar laten weer komt ophalen.

Vastberaden zijn
Een eerste schoolweek is vaak zo spannend, dat je kindje soms de tranen niet kan bedwingen. Dit is heel normaal en gebeurt heel vaak – vooral bij de kleuters die voor het eerst naar school gaan. Even troosten is heel goed, maar probeer wel vastberaden afscheid te nemen. Vaak verdwijnen de tranen heel snel, maar wanneer je blijft troosten, zal het voor je kind moeilijker zijn om te stoppen met huilen. Vertel wanneer je terug bent om hem of haar op te halen en zwaai dan je kindje uit. We weten hoe lastig het is, maar dit is vaak echt de beste methode. Wedden dat je kindje vol blije verhalen terug van school komt?

Blijdschap delen
Hoe moeilijk het afscheid ook is, de kans is groot dat je kindje vol verhalen en met nieuwe vriendjes naar huis keert. Luister naar alle verhalen, toon veel interesse en feliciteer hem of haar met het ‘overleven’ van de schooldag. Hierdoor zal je kind trots worden op zijn of haar leven als ‘groot kind’. En dat is precies wat je wilt bereiken!

Bron: HLN.be, ouders.nl

Lees ook: