Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zin om te sporten? Begin!

Zin om te sporten? Begin!

Zin om te sporten? Begin!

Ben jij ook zo’n moeder die zichzelf wijs heeft gemaakt dat het na de zwangerschap weer goed komt met sporten? En zit je na jaren nog op de bank? Lees dan het hele verhaal van chef eindredactie Franke in de nieuwste Flair (nu in de winkel!) en je begint morgen. Echt. Wij hebben alvast een paar handige tips er tussenuit gepikt. Komen ze!

In zeven minuten klaar

‘Ik heb geen tijd om te sporten’ is geen geldig excuus meer met de 7 Minute Work-out. Of je nou wel of geen kinderen hebt. Met dagelijks zeven minuten van je tijd vrijmaken kun je veel effect bereiken. Het werkt zo: twaalf oefeningen, dertig seconden per oefening en tussen de oefeningen door neem je tien seconden rust. Aan de hand van duidelijke video’s word je ondersteund bij het doen van onder meer push-ups, squats, wall-sit en planking. Download de app in de App Store. Het grote voordeel: je doet het gewoon thuis in de slaapkamer.

Snel effect

Een sport voor echte powervrouwen is crossfit. Deze populaire work-out levert een strak lijf op in relatief weinig tijd. Dus zeg de zwangerschapskilo’s maar gedag. Elke dag of meerdere dagen per week doe je zo veel mogelijk oefeningen op hoge intensiteit en in korte tijd (variërend van vijf tot vijfenveertig minuten). Dit kan in de sportschool maar ook gewoon thuis. Installeer bijvoorbeeld de apps WODbook, SugarWOD of Fitocracy voor een work-out thuis.

Sporten voor het slapen

Hardlopen is een eenvoudige sport met veel voordelen. Het is goedkoop en zowel fysiek als mentaal goed voor je. Door hard te lopen versterk je spieren, pezen en banden en je weerstand blijft op peil als je sport in de buitenlucht. Met hardlopen verlaag je bovendien je stressniveau. En hardlopen staat bekend om zijn positieve werking bij depressieve gevoelens. En (heel handig voor moeders): je kunt het doen wanneer het jou uitkomt.

Sporten in de slaapkamer

Voor yoga hoef je de deur niet uit. Het enige wat je nodig hebt zijn een matje en gemakkelijk zittende kleding. Er bestaan tal van handige apps die je op weg kunnen helpen in yogaland. Installeer bijvoorbeeld Yoga Studio, Yoga.com Studio, FitStar Yoga of Daily Yoga op je telefoon of iPad en ga meteen aan de slag. De voordelen van een dagelijkse yogaroutine zijn oneindig: minder stress, toenemende flexibiliteit, sterke spieren en een verbeterde bloedsomloop.

Zwemmen

Laat alle hippe fitnesstrends even links liggen en ga zwemmen. Baantjes trekken, iets simpelers is er niet en het is ook nog eens goed voor je (rug)spieren. Omdat je gewichtloos in het water ligt, worden spieren weinig belast en is de kans op blessures nagenoeg afwezig. Zwemmen vergroot daarnaast ook je longinhoud, het ontspant en je wordt er blij van. Dat laatste komt doordat het stofje endorfine, een gelukshormoon, vrijkomt als je zwemt.

Wandelen

Als je als jonge moeder in de periode na de zwangerschap moeite hebt met ontdekken welke sport bij je past, begin dan met wandelen. Kost niets, kan alleen of samen, in je eigen tijd en op elk moment van de dag. Wandelschoenen aan en naar buiten! Ook leuk als de kinderen wat groter zijn. Bovendien: wandelen is beter voor het hart en het risico op een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte is lager dan bij hardlopen.

Sporten met je baby

In Amerika en Groot-Brittannië wordt het al fanatiek gedaan en ook in Nederland krijgt het voet aan de grond: Baby- en buggy bootcamp. Steeds meer jonge moeders ontdekken het plezier van een uitdagende outdoor training met hun baby of achter de buggy. Groepjes nieuwbakken moeders en hun baby’s komen regelmatig samen om zich in het zweet te werken. Daarbij worden hun baby en de buggy handig ingezet als sportmaatje en fitnessapparaat. In de buitenlucht wordt er gewerkt aan kracht, conditie, flexibiliteit, balans en core stabilisatie. Op je eigen niveau train je aan een gezond en sterk lichaam. Voordelen te over: je hebt geen oppas nodig, je ontmoet andere moeders van jonge kinderen, je doet de nodige vitamine D op en er is alle ruimte voor de verzorging van je kindje.

Flair 43 ligt nú in de winkel!

Lees ook: