Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Tattoo’s kankerverwekkend? ‘Niet bewezen dat sommige inkt 100% veilig is’

Tattoo’s kankerverwekkend? ‘Niet bewezen dat sommige inkt 100% veilig is’

Tattoo’s kankerverwekkend? ‘Niet bewezen dat sommige inkt 100% veilig is’

Het blijkt dat tattoo’s kankerverwekkend kunnen zijn vanwege de ingrediënten in de tatoeage-inkt. Tattoo’s zijn tegenwoordig onwijs populair, bijna iedereen heeft wel een mooi permanent plaatje op zijn lichaam prijken. Maar tatoeages zijn dus niet zonder gezondheidsrisico’s, blijkt uit nieuw onderzoek. 

Tattoo’s kankerverwekkend door inkt

RADAR is op onderzoek uitgegaan en kwam tot de conclusie dat tatoeage-inkt diverse stoffen bevat die kankerverwekkend kunnen zijn, zoals PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), azo-kleurstoffen, conserveermiddelen en zware metalen. Thomas Rustemeyer meldt dat zowel consumenten als tatoeëerders niet op de hoogte zijn van deze kankerverwekkende ingrediënten. De naleving van regels met betrekking tot ingrediënten wordt amper gecontroleerd. De taak ligt bij de producenten van de inkt, die de inkt in verschillende categorieën dienen onder te verdelen; bewezen veilig, niet bewezen veilig en bewezen onveilig. Gerrit Grootenhaar, voorzitter van de Nederlandse Branche organisatie Tattoo Kunst, meldt dat ‘de stoffen die er nu in zitten niet bewezen veiligzijn , maar ook niet bewezen onveilig’. Meer onderzoek is dus nodig om de veiligheid van de ingrediënten van tatoeage-inkt in kaart te brengen.

Nieuwe Europese wetgeving vanaf januari

Mede hierom komt er per 1 januari 2022 een nieuwe Europese wet die stelt dat tatoeëerders de consument laten zien welke inkt er wordt gebruikt en welke ingrediënten deze bevat. ‘Verder moet een tatoeëerder voor elke klant bijhouden welke inkt hij heeft gebruikt’, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De verantwoordelijkheid om te verzekeren dat tatoeage-inkt voldoet aan de regels van het NVWA  ligt bij de productent. Dit kan betekenen dat sommige inkten verboden worden, omdat er niet bewezen is dat de inkt kankerverwekkend of niet is.

Lees ook:

Mireille (31): ‘Door de kanker hebben we ons toekomstbeeld moeten bijstellen’

Verhoogde kans op kanker

Makkelijker gezegd dan gedaan, want het is lastig om te achterhalen of de inkt kankerverwekkend is. Het RIVM stelt dat het kankerrisico van tattoo’s klein is, maar zeker niet verwaarloosbaar. Ingrediënten zoals azo-kleurstoffen en PAK’s kunnen dus kankerverwekkend zijn, doordat er aromatische aminen worden gevormd die schadelijk zijn. Maar ook UV-licht van de zon en de zonnebank kunnen problematisch zijn. Tevens zijn de grootte van de tatoeage, de duur van het hebben van de tattoo en de concentratie van gevaarlijke stoffen van invloed op de verhoogde kans op kanker.

Maar pas op! Mocht je een tatoeage willen laten weg laseren, dan is er ook meer kans dat er kankerverwekkende stoffen vrijkomen. In hoeverre tattoo’s kankerverwekkend zijn dient verder te worden onderzocht. Dit soort onderzoek kan echter lange tijd duren. Vergelijkbare onderzoeken naar bijvoorbeeld roken in relatie tot kanker duurden tientallen jaren voordat daadwerkelijk aangetoond kon worden dat roken kankerverwekkend is.

Doe research voor je een tatoeage laat zetten

Mocht je als consument meer duidelijkheid willen over de inkt die voor jouw tattoo wordt gebruikt, dan kun je dit dus vanaf januari vragen bij je tattoo-artist. Het is aan te raden om naar een tatoeëerder te gaan met een GGD-vergunning, want dan weet je zeker dat hij of zijn hygiënisch werkt en is de kans groter dat de tatoeage-inkt veilig is. Meer info? Op de website veiligtatoeerenenpiercen.nl kun je hier meer informatie over vinden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RADAR | Beeld: Getty