Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zijn koolhydraten ongezonder dan vetten?

Zijn koolhydraten ongezonder dan vetten?

Zijn koolhydraten ongezonder dan vetten?

Brood, pasta, cruesli… we zijn er gek op! Toch blijkt dat het eten van veel koolhydraten niet écht goed voor je is. Nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat een voedingspatroon waarin te veel koolhydraten zitten, zou kunnen bijdragen aan beroertes en zelfs de kans op vroegtijdige dood kan vergroten. Vetten zouden daarentegen juist minder schadelijk zijn dan we denken. Say what?!

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van zuivelvrije melk

Grootschalig onderzoek
Het onderzoek is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet en er deden ruim 135.000 personen aan mee in de leeftijd van 35 tot 70 jaar. De participanten waren afkomstig uit achttien verschillende landen. Gedurende zeven jaar werd de levensstijl van deze mensen onder de loep genomen door wetenschappers. Zo werd er onder andere gekeken naar de calorie-inname van de deelnemers, en werd bijgehouden of deze calorieën voornamelijk uit koolhydraten, eiwitten of vetten kwamen.

Bizarre uitkomst
Tijdens de onderzoeksperiode van zeven jaar, overleden 5.796 personen en ontwikkelden 4.784 andere mensen een hart- of vaatziekte. Uit de onderzoeksresultaten kwam echter iets bizars naar voren. Want personen die een dieet hebben dat voor 35 % uit vet bestaat, blijken volgens dit onderzoek 23% minder kans op beroertes te hebben dan mensen die minder vet tot zich nemen. En da’s toch best verwonderlijk, aangezien tot nu toe juist vet als dé boosdoener voor hart- en vaatziekte werd gezien.

Boosdoener
Juist koolhydraten kwamen als de grote boosdoener uit de bus. Mensen die een voedingspatroon hebben dat voor 77% uit koolhydraten bestaat, hebben klaarblijkelijk 23% meer kans om vroegtijdig te overlijden. De wetenschappers gaven ook nog advies mee: ‘Eet gematigde hoeveelheden verzadigde vetten en niet te veel koolhydraten voor een zo gezond mogelijk dieet.’

Alles met mate
Nu raden we écht niet aan om gelijk alle koolhydraten uit je voedingspatroon te schrappen, want juist koolhydraten geven je energie om de dag door te komen. Zonder croissantjes en bagels is het leven nou eenmaal een stuk minder leuk, nietwaar? Maar, opletten dat je niet té veel brood en pasta eet, is volgens dit onderzoek een goed idee voor een gezond leven. We gaan ons best doen…

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: Nu.nl, GVA. Beeld: Sanoma Beeldbank, Giphy