Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ziekenhuizen houden hart vast voor onzekere winter door dreigende griepgolf

Ziekenhuizen houden hart vast voor onzekere winter door dreigende griepgolf

Ziekenhuizen houden hart vast voor onzekere winter door dreigende griepgolf

Terwijl de winter sowieso al onzeker was wat betreft de vaccinatiegraad en hoe lang de vaccins hun werk goed doen, kunnen we daar nu nog een spannende factor bij optellen. Ziekenhuizen vrezen namelijk dat ons een pittige griepgolf staat te wachten. 

Immuniteit omlaag

Omdat we afgelopen  jaar afstand hielden, kregen ook een stuk minder mensen influenza. Afgelopen winter kreeg maar een handjevol mensen influenza, terwijl dat er normaal gesproken honderden zijn. Dat heeft als gevolg dat de immuniteit van mensen omlaag is gegaan. Dat betekent dat mensen niet alleen vatbaarder zijn voor griep, maar er ook zieker van worden.

‘Zou de afstand die wij nu van elkaar nemen, influenza remmen? Of zou het feit dat wij al ruim anderhalf jaar afstand nemen van elkaar, zorgen dat ons immuunsysteem juist zwakker is geworden en influenza meer kans heeft?’, vraagt Yvonne van der Weele, woordvoerder van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes zich af in het AD.

Beschikbare bedden onder druk

En dat is verontrustend nieuws. Coronapatiënten komen nog steeds bovenop de reguliere zorg, terwijl er ook nog heel veel zorg moet worden ingehaald én onder druk staat. Als het ziekenhuis dan straks volstroomt met patiënten die een fikse griep oplopen, komt het aantal beschikbare bedden opnieuw in het gedrang.  ‘Zorg voor coronapatiënten is inmiddels onderdeel geworden van onze reguliere zorg, maar bij een groot aanbod van Covid-patiënten, komt de andere reguliere zorg wel onder druk te staan’, zegt ook de woordvoerder van het ziekenhuis de Gelderse Vallei.

Nu al meer longontstekingen

Bepaalde ziekenhuizen zien nu al meer patiënten met longontstekingen binnenkomen dan normaal in september. Een grieppatiënt ligt meestal geen drie weken in het ziekenhuis, maar een opname van twee weken is niet irreëel. Ook Adam Meijer, viroloog bij het RIVM, durft geen uitsluitsel te geven over wat voor winter we tegemoet gaan. ‘Mijn kristallen bol is erg wazig. We gaan een erg onzekere winter tegemoet. Het kan echt alle kanten op.’

Maatregelen

Op het zuidelijk halfrond had de griep eigenlijk ook rond moeten gaan. Dat gebeurde niet dankzij coronamaatregelen als afstand houden en mondkapjes dragen. Hoe meer maatregelen, hoe minder groot de kans op griep. Als de griep wel doorzet, is de kans dat een groot deel daar ernstig ziek van wordt groot vanwege de verlaagde immuniteit.

Hoe groot de werking van de griepprik is, is nog afwachten. In februari bepaalt de WHO de mix van dat vaccin. De verwachting is nu dat die bescherming iets minder hoog zal zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in ieder geval voorbereiding getroffen en na de extra vraag naar de griepprik vorig jaar 600.000 meer prikken ingekocht.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Getty