Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zet de tijd even stil

Zet de tijd even stil

Zet de tijd even stil

Heb jij ook wel eens het gevoel dat de tijd tussen je vingers glipt.

Dat je steeds maar loopt te rennen en te vliegen en dat de dagen, de weken, de maanden en zelfs de jaren steeds sneller voorbij gaan? In het boek Making Time leert ‘tijdsfilosoof’ Steve Taylor ons hoe je ervoor kunt zorgen dat de tijd langzamer gaat.

Volgens Taylor is tijd een illusie die alleen in ons hoofd bestaat. Bovendien maken we tijd veel te belangrijk door er voortdurend over te praten. Tijd verspillen, tijd besparen, op tijd zijn. Tijd speelt, aldus Taylor, een veel te grote rol in onze levens. Wij zijn erdoor geobsedeerd, plannen onze levens veel te vol en zijn altijd gehaast. Constante gehaastheid leidt tot stress en stress is niet goed voor je gezondheid.

Tijd dus voor verandering!

1. Nieuwe indrukken opdoen

Tijdens sommige activiteiten lijkt de tijd sneller te gaan. Als je tv-kijkt, een spannend boek leest of surft op het internet vliegt de tijd aan je voorbij zonder dat je het in de gaten hebt. Met andere activiteiten kun je de tijd bij wijze van spreken stilzetten. Wandelen, contact leggen met mensen die je niet kent en nieuwe plekken bezoeken.  Volgens Taylor zijn korte tripjes en nieuwe indrukken opdoen een ideale manier om de tijd langzamer te laten gaan.

2. Doorbreek de sleur

Veel mensen hangen heel sterk aan hun dagelijkse routine, maar als je altijd dezelfde rituelen uitvoert, gaat de tijd veel sneller dan wanneer je het een keertje anders doet.

3. Leef in het moment

Volgens Steve Taylor zijn we veel te veel op het verleden en op de toekomst  gericht en nauwelijks met het hier en nu bezig. We zijn altijd bezig met het volgende dat gedaan moet worden.
Meer in het moment leven en daar ook daadwerkelijk van te genieten is een hele goede manier op de tijd langzamer te laten gaan.
Mediteren kan daarbij helpen. Door je gedachten even stil te leggen en  te focussen op je ademhaling, ga je anders waarnemen en vergroot je je bewustzijn.
Ook yoga is een hele goede manier om te ontspannen en je op het hier en nu te richten.