Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Yes: Er wordt gewerkt aan een anticonceptiepil zónder hormonen

Yes: Er wordt gewerkt aan een anticonceptiepil zónder hormonen

Yes: Er wordt gewerkt aan een anticonceptiepil zónder hormonen

De hormonen in de anticonceptiepil kunnen van ons soms een ware heks maken. Een kort lontje, last van stemmingswisselingen of flink aankomen; het slikken van de Pil kan nare bijwerkingen hebben door de hoeveelheid hormonen die je dagelijks tot je neemt.Heuglijk nieuws, want er wordt gewerkt aan een anticonceptiepil zónder hormonen.

Lees ook: Hormonen, hoe zit het eigenlijk?

De oplossing voor een anticonceptiepil zónder hormonen komt uit een verrassende hoek, want wetenschappers hebben onderzocht dat een mangoplant de oplossing zou kunnen zijn voor deze nog te ontwikkelen vorm van anticonceptie. Hoe dan?!

Het verband tussen een mangoplant en hormonen zien wij niet direct. Om dit te kunnen begrijpen, moeten we echt even terug naar het begin. Want hoe zat het ook alweer? Men neme een spermacel, die richting de eicel gaat. De cel beweegt zich met een soort zweepslag-achtige bewegingen door de buitenste lagen van de eicel. Dat de spermacel dit kan, heeft te maken met een calciumkanaal genaamd CatSper. Het calciumkanaal opent, waarna er calcium in het staartje van de spermacel terecht komt. En dat calcium geeft de spermacel kracht om te zwemmen.

Alweer een jaar geleden werd er door onderzoekers ontdekt dat het hormoon progesteron een belangrijke factor is voor het openen van het calciumkanaal. Progesteron bindt zich aan het eiwit ABHD2, en dat zorgt voor het openen van het calciumkanaal. Voor een nieuw onderzoek zijn wetenschappers gaan onderzoeken welke stoffen juist een opening van het calciumkanaal zouden kunnen tegengaan.

Hiervoor hebben de onderzoekers zich verdiept in andere vormen van anticonceptie, en zich onder andere ingelezen in anticonceptiemiddelen van inheemse volkeren. En wat bleek? Onder andere pristimerin (afkomstig uit de Tripterygium wilfordii plant) en lupeol (dit is te vinden in – jawel- de mangoplant), schijnen erg effectief te zijn. Op deze manier zou het zomaar kunnen dat er binnenkort een anticonceptiepil ontworpen wordt, waarbij er gebruik wordt gemaakt van deze natuurlijke ingrediënten in plaats van hormonen.

Of deze anticonceptiepil op basis van mangoplant écht op de markt zal gaan komen, is echter nog onbekend. Fingers crossed!

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Bron: Jan Magazine