Dat af en toe een glaasje wijn goed voor je is, is geen nieuws. En dat champagne misschien dementie zou kunnen voorkomen, wisten we ook al. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat er ook een link is tussen wijn en de preventie van alzheimer.
Een recente doorbraak in het onderzoek naar alzheimer is fantastisch nieuws voor sommeliers en wijnliefhebbers. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat wijndrinkers minder kans hebben op het ontwikkelen van alzheimer en parkinson.
De studie onderzocht in totaal 26 personen: 13 meester-sommeliers en 13 personen zonder achtergrond in wijn. Na beoordeling van gedragsgegevens en MRI-data vonden onderzoekers dat de delen van de hersenen die te maken hebben met het geheugen sterker (of ‘dikker’) waren bij de eerste groep. Die bevindingen zijn deels toe te schrijven aan het feit dat sommeliers in staat zijn zich bepaalde details van wijn te herinneren door gebruik te maken van hun reukzin. De studie toont ook de correlatie tussen specialisatie en een versterkt geheugen.
Toegegeven, wij hebben ook een beetje onze twijfels bij zo’n kleine testgroep, maar een beetje alcohol kan geen kwaad. Wijntje, iemand?
Lees ook:
- Deze taart van rode wijn en chocolade combineert 2 van onze favoriete dingen
- Wat?! Binnenkort kan je rode wijn ook in pilvorm vinden
- 5 redenen waarom rode wijn eigenlijk goed voor je is