Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > WOW: Na een slechte nacht eet je zo’n 400 calorieën meer!

WOW: Na een slechte nacht eet je zo’n 400 calorieën meer!

WOW: Na een slechte nacht eet je zo’n 400 calorieën meer!

Ken je dat? Je hebt de hele nacht liggen woelen in bed, moest wel drie keer plassen én je had ook nog eens een bad dream. Kortom; een nachtje waarbij weinig slaap is komen kijken. Irritant, want werken met slaaptekort is vrij lastig. Om over de constante cravings maar te zwijgen…

385 calorieën meer!
Nieuw onderzoek toont aan dat het écht waar is dat je meer trek hebt na een slechte nachtrust. In de European Journal of Clinical Nutrition werd het onderzoek gepubliceerd, en daar valt te lezen dat een kort nachtje zeker invloed heeft op je eetgedrag. Voor de invloed van slaap op het voedingspatroon van de mens werden 172 deelnemers van 11 verschillende studies geanalyseerd. De uitkomst is verrassend, want mensen die tussen de 3,5 tot 5,5 uur geslapen hadden, aten zo’n 385 calorieën meer dan mensen die tenminste 7 uur hadden geslapen. Oei.

Hormonen
Hoe dit kan? Onderzoeker Gerda Pot stelt dat dit ten eerste komt omdat we na een korte nacht slaap meer tijd hebben om te eten. Dat klinkt vrij logisch. Maar een andere verklaring van dezelfde onderzoeker was dat ons lichaam meer ghreline (het hormoon dat ons vertelt dat we honger hebben) en minder leptine (het hormoon dat vertelt wanneer we vol zitten) aanmaakt na een slapeloze nacht. Hierdoor blijven die cravings dus maar komen, en blijf je zin hebben om te eten.

Copyright: Pinterest

Ach ja. Af en toe wat meer snoepen is helemaal niet erg, en na een slapeloze nacht is het juist fijn om jezelf te verwennen. Dus ja, kom maar door met die croissants en koffie! En doe er ook maar een brownie bij. Cheers!

Bron: NSMBL

Lees ook: