Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > WOW: door dít te doen op te telefoon kun je blind worden

WOW: door dít te doen op te telefoon kun je blind worden

WOW: door dít te doen op te telefoon kun je blind worden

We zijn allemaal vergroeid aan onze telefoon, dat is al láng geen geheim meer. Het is het eerste waar we op kijken als we wakker worden, en nog voor we in slaap vallen checken we nog snel even Instagram. We wisten al dat die stralingen helemaal niet zo goed voor ons zijn, maar nu blijkt onze telefoonverslaving nog meer schade aan te kunnen richten.

Gezichtsverlies
Lig jij vaak nog in het donker op je telefoon te spelen, terwijl je al in bed ligt? Dan moet je daar echt mee oppassen, want onderzoek heeft uitgewezen dat je hierdoor last kunt krijgen van tijdelijk gezichtsverlies…

Hoe dan?
Dit schrijft het medische tijdschrift New England Journal of Medicine. Er werden twee vrouwen gevolgd, een van 22 jaar en eentje van 40 jaar, die beiden last hadden van tijdelijk gezichtsverlies. De oorzaak kon maar niet achterhaald worden, tot ze een bezoekje pleegden aan het Gordon Plant, een dokter van het oogziekenhuis in Londen.

Verklaring
Dokter Plant kon vrijwel direct vertellen wat de oorzaak van deze tijdelijke blindheid was. De vrouwen zaten namelijk ’s avonds nog op hun telefoon, waarbij één oog afgedekt was door hun kussen. Ook legt de dokter uit hoe dit wordt veroorzaakt: “Het ene oog is gewend aan het donker, terwijl het andere oog zich aanpast aan het felle licht van de telefoon.”

Apps
Het werkt dus eigenlijk net zo als wanneer je in de zon kijkt – dan kun je plots ook eventjes niet goed meer zien. Er zijn al allerlei apps op de markt waarmee je de helderheid van je telefoon kunt instellen, dus dat is zeker aan te raden om daar eentje van aan te installeren op je telefoon!