Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Word jij ook altijd wakker in het holst van de nacht? Dit is de reden

Word jij ook altijd wakker in het holst van de nacht? Dit is de reden

Word jij ook altijd wakker in het holst van de nacht? Dit is de reden

Rustig een hele nacht doorslapen is voor veel mensen een luxe waar ze alleen maar van kunnen dromen. Word jij ook bijna elke nacht – rond het zelfde tijdstip – wakker? Dan is dit misschien de oorzaak.

Michael Perlis, professor aan de universiteit van Pennsylvania, ging op zoek naar verklaringen voor slapeloosheid en onderzocht dus ook het slaapgedrag van mensen die wel makkelijk inslapen, maar een paar uur later weer wakker schrikken. Blijkbaar is dit een veel voorkomend fenomeen, maar veel mensen vallen direct weer in slaap en herinneren zich het de volgende dag niet eens – dat zijn the lucky few.

Voor de mensen die langer wakker liggen, ligt het wat ingewikkelder. De oorzaak kan medisch zijn, zoals een slaapapneu (dat je even stopt met ademenen) of brandend maagzuur.

Slaapmutsje

Toch is volgens Perlis de boosdoener is meeste gevallen niet medisch. Sterker nog, verre van. Waar heeft het dan mee te maken? Dit ga je niet leuk vinden, maar alcohol blijkt een grote rol te spelen. Als je gaat slapen met een slokje op, verlaat de alcohol je lichaam pas na een paar uur en daardoor onderbreek je je slaap. Een glaasje (flesje!) wijn mag dan wel helpen om sneller in slaap te vallen, maar de kwaliteit van de slaap vermindert.

 

Lees ook:

Bron: Libelle