Je bent hier: Home > Health > Winterdip en herfstblues

Winterdip en herfstblues

Health
Winterdip en herfstblues

’s Zomers barst je van de energie, voel je je sprankelend en kun je de hele wereld aan.

Maar zo gauw het weer omslaat, de dagen korter en donkerder worden en je je zomerjurkjes weer kunt opbergen, slaat het ‘zware’ gevoel toe. Wat is dat toch?

Veel mensen, en met name veel vrouwen, hebben last van de zogenaamde winterdip of herfstblues. Je voelt je voortdurend moe, hoeveel je ook slaapt. Het liefst zou je alleen maar chocolade-etend onder je dekbed liggen.

Dit zijn de symptomen van een een winterdip of herfstblues:
– (Aanhoudende) vermoeidheid gedurende de dag.
– Overmatige behoefte aan slaap.
– Somberheid, je depressief voelen.
– Concentratieproblemen.
– Veel slapen en toch niet uitgerust wakker worden.
– Prikkelbaar, agitatie.
– Toegenomen eetlust (m.n. koolhydraat voedsel als pasta, chocolade en snoep).
– Gewichtstoename, soms wel 4 tot 6 kilo.
– Verminderde behoefte aan intimiteit en sex.
– Passiviteit, apathie.
– Minder behoefte aan sociale contacten.

Waar komt dat gevoel vandaan?
Een winterdip wordt veroorzaakt door een tekort aan licht, waardoor je biologische klok ontregeld raakt. Wat ook niet zo raar is: In de winter word je wakker als het nog donker is, terwijl je biologische klok wacht op zonlicht om geactiveerd te worden. Daardoor kunnen een aantal biologische processen in je lichaam niet (goed) plaatsvinden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de productie van het slaaphormoon melatonine, die normaalgesproken ’s ochtends stopt, gewoon doorgaat door het gebrek aan licht. Het resultaat is dat je je voortdurend moe voelt.

Ook kan het zijn dat door de aanmaak van (te veel) melatonine bepaalde belangrijke neurotransmitters en activitatiehormonen, zoals serotonine, noradrenaline, dopamine en cortisol die veel invloed hebben op je stemming, eetlust, concentratievermogen en prestatievermogen, geblokkeerd worden. Oftewel: Je wordt gewoon niet echt wakker.

Lichttherapie kan je helpen om door deze dip heen te komen. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op www.doehetlichtaan.nl.

Shoppen is altijd een goed idee