Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Aii: dit is de mindere fijne werking van detox-thee

Aii: dit is de mindere fijne werking van detox-thee

Aii: dit is de mindere fijne werking van detox-thee

Net na een vakantie of op 1 januari is vaak het moment voor velen om te beginnen aan een detox. Om je even weer goed te voelen in je lichaam of om wat kilo’s te verliezen. Detoxen wordt ook wel eens gedaan door detox-thee, maar wat zit er eigenlijk in zo’n thee en werkt het wel?

Afval- en giftstoffen hopen zich op in het lichaam zeggen voorstanders. Door deze stoffen kan je stofwisseling verstoord worden. Detoxen zorgt er dan voor dat alle afval- en gifstoffen uit het lichaam worden verwijdert. Vaak wordt een detox gedaan in een kuurverband en gezien als een nieuwe gezonde start van een gezond leven. Maar is detox wel zo effectief en echt nodig?

Consumentenbond

We moeten volgens de Consumentenbond af van de fabel dat je regelmatig moet ontgiften. Afvalstoffen kunnen gewoon door de lever en nieren goed worden afgevoerd. Daar hoeft geen detox-thee voor aan te pas komen. Daarnaast is er geen wetenschappelijk bewijs van de voordelen van detoxen. Detox-producten kunnen in sommige gevallen zelf averechts werken.

Detox-systeem

Een middel die kan helpen bij het detoxen van je lichaam is detox-thee. De thee is gemaakt van bloedzuiverende kruiden die ervoor zorgen dat afval- en gifstoffen snel uit het lichaam verwijderd worden. De thee zou daarnaast ondersteunend zijn voor je nieren en lever. De Consumentenbond heeft hier zijn bedenkingen over. Zij zeggen dat elke lichaam met zijn of haar lever en nieren een eigen ingebouwd detox-systeem heeft.

Zuiverende kruiden

Elke detox-thee heeft weer andere ingrediënten. Vaak bevat een detox-thee en mix van zuiverende kruiden, zoals brandnetel, paardenbloem, mariadistel en venkelzaad. Over het algemeen zijn deze ingrediënten natuurlijk. Je zult denken dat zo’n detox-thee dan onschuldig is, maar niets blijkt minder waar. Naast de natuurlijke ingrediënten bevat een detox-thee ook vaak het ingrediënt: senna. Dit ingrediënt bevat chemicaliën, ook wel sennosiden genoemd. Deze chemicaliën kunnen de wand van de darmen irriteren, dat een laxerend effect als gevolg heeft.  Het middel wordt vaak gebruikt voor het behandelen van constipatie en bij het legen van de darmen voor operaties. Het is een medisch goedgekeurd kruid. Door deze werking krijgen mensen het gevoel dat de detox-thee erg werkt, omdat ze wat voelen veranderen in hun darmen.

Lees ook
Deze kooktechnieken zijn ‘gezonder’: wokken, stomen en grillen

Adverteren

Een nieuwe regel vanaf begin 2022 is dat er niet meer geadverteerd mag worden voor detoxen. Er zijn veel merken die detox-thee verkopen, zoals Zonnatura, Pickwick, Clipper, Yogi Tea, Jacob Hoor, Piramide en Pukka. Detox-thee zal na 2022 alsnog gewoon verkocht worden, dus let goed op wanneer je nieuwe thee inslaat.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images