Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit doen we ’s ochtends allemaal en het is helemaal niet goed voor ons

Dit doen we ’s ochtends allemaal en het is helemaal niet goed voor ons

Dit doen we ’s ochtends allemaal en het is helemaal niet goed voor ons

Doe jij ’s ochtends ook niets liever dan op de snooze-knop drukken zodat je nog even heerlijk kunt blijven liggen? Helaas blijkt het nou net deze gewoonte te zijn die er voor zorgt dat opstaan zo moeilijk wordt en je je soms de hele dag moe voelt. Ten minste dat zegt gedragswetenschapper Dan Ariely.

De Israëlische-Amerikaanse gedragswetenschapper heeft al een aantal boeken op zijn naam staan en hij heeft een column in de Washington Street Journal. Ook heeft hij een blog en daar stelde een lezer de volgende vraag:

‘Ik vind het moeilijk om ’s ochtends op te staan. Ik zet mijn wekker wel, maar uiteindelijk blijf ik maar op de snooze-knop drukken of zet ik mijn wekker zelfs helemaal af. Heb je misschien advies? Ik wil om 7.00 uur opstaan, op welk tijdstip moet ik dan mijn wekker zetten en hoe vaak mag ik op de snooze-knop drukken?’

Het antwoord van Dan Ariely was kort, maar krachtig: hou op met het gebruiken van de snooze functie.

Train je lichaam

Hij zegt: ons lichaam functioneert beter als er duidelijke regels zijn. Je hoort het geluid van je wekker en je staat op. Dat is helder. Door steeds op snooze te blijven drukken raakt je lichaam in de war. Er is dan geen duidelijk verband meer tussen het signaal van je wekker en de bijbehorende handeling. Dus hoe verleidelijk het ook kan zijn om nog even te blijven liggen, je doet er veel beter aan om direct op te staan zodra je wekker af gaat. De eerste paar maanden zal dit zwaar zijn, maar als je doorzet zal de beloning groot zijn. Je lichaam wordt dan geconditioneerd en het opstaan zal je een stuk makkelijker af gaan.

Dat klinkt logisch, maar ook als iets dat he-le-maal niet leuk is! Ga jij je dagelijkse snooze momentje kunnen opgeven? Laat het ons weten!

Lees ook:

Laat opstaan maakt je helemaal niet lui

OEPS: daarom mag je niet langer dan 10 minuten op het toilet zitten

Bewezen: slapen aan de rechterkant van bed maakt chagrijnig

Bron: nieuwsblad.be / danariely.com