Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wauw! Leef je langer als je meer Facebook-vrienden hebt?

Wauw! Leef je langer als je meer Facebook-vrienden hebt?

Wauw! Leef je langer als je meer Facebook-vrienden hebt?

Volgens een Amerikaans onderzoek leven mensen die veel Facebook-vriendschapsverzoeken ontvangen en accepteren langer dan andere mensen. Goed nieuws dus voor iedereen die mega-populairs is op Facebook, maar minder goed nieuws voor de mensen die zelf veel vriendschapsverzoeken verzenden…

Het onderzoek werd recent gepubliceerd in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Er was al langer bekend dat mensen met een actief sociaal leven langer leven, maar nu blijkt dat dus ook doorgetrokken te kunnen worden naar social media.

Een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat online sociale relaties enkel een gunstig effect hebben als deze met mate gehanteerd worden en gecombineerd worden met een actief sociaal leven in real life. De theorie hierachter is dat als je gematigd actief bent op social media zoals Facebook, de kans groot is dat jullie niet alleen Facebook-vrienden zijn, maar dat jullie ook in het echt bevriend zijn. Hierdoor versterkt de online vriendschap de offline vriendschap.

12 miljoen Facebook-gebruikers

De onderzoekers volgden in 2011 zes maanden lang de activiteit van 12 miljoen Amerikaanse Facebook gebruikers. Alle gebruikers woonden in Californië en de onderzoekers analyseerden hun status-updates, aantal vrienden, foto’s, berichten en vriendschapsverzoeken.

Daarna vergeleken ze de profielen van deze Facebook-gebruikers met de gegevens in het Cal­i­fornia Depart­ment of Public Health vital records van 2012 en 2013. En wat bleek? De gebruikers met een groot sociaal netwerk hadden een langere levensverwachting dan die met een klein sociaal netwerk. Maar dit geldt enkel voor mensen die een groot sociaal netwerk hebben omdat ze veel vriendschapsverzoeken kregen en niet voor mensen die veel vriendschapsverzoeken verzonden. Hoe flauw is dat?!

De onderzoekers benadrukken wel dat het hier niet gaat om een causaal verband: je zal niet automatisch langer leven zodra je meer vriendschapsverzoeken ontvangt. Maar bij mensen die gematigd actief zijn op social media blijkt hun activiteit op Facebook dus een goede reflectie van hun sociale leven in het echte leven samen met de gezondheidsvoordelen die daar bij horen.

Lees ook:

Bewezen: intelligente mensen worden gelukkiger van alleen zijn!

Bewezen: je ex stalken op Facebook is slecht voor je gezondheid

Doodeerlijke Facebookpost van pas bevallen moeder gaat viraal

Bron: natureworldnews.com / lindanieuws.nl