Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit vertelt de afwijkende geur van je urine je over je gezondheid

Dit vertelt de afwijkende geur van je urine je over je gezondheid

Dit vertelt de afwijkende geur van je urine je over je gezondheid

De geur van je urine vertelt je heel veel over je gezondheid. Je hebt vast wel eens gemerkt dat deze een vreemde geur of kleur heeft. Dit kan namelijk worden beïnvloed door voeding of medicijnen. We hebben de meest gekke geurtjes voor je op een rij gezet.

Zwavelgeur

De meest voorkomende, afwijkende urinegeur is de aspergegeur. De geur is te herkennen aan de zwavelachtige geur. Het komt dan ook meestal voor na het eten van asperges. Deze geven je urine een sterke geur door de manier waarop je lichaam het verteert. Het asparagusinezuur, een stofje dat in de asperge zit, wordt omgezet in een zwavelachtige verbinding. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van. Waarschijnlijk beschikt niet iedereen over de juiste enzymen om dit zuur om te zetten.

Metaalgeur

Vitamine B is goed voor je haar, huid en je nagels. En hoewel het al in vrij veel voedingsmiddelen voorkomt (brood, vlees, groente, vis, etc) zijn er toch veel mensen die nog wat extra vitamine B slikken. Een te grote hoeveelheid vitamine B kan je lichaam niet goed opnemen en plas je dus weer uit. Dit is vaak te herkennen aan de donkergele kleur van je plas en de metaalachtige geur.

Ammoniakgeur

Urine met een ammoniakgeur komt vaak voor in onze westerse landen, waar we veel vlees eten. In vlees zitten veel eiwitten. Ons lichaam breekt aminozuren af uit eiwitten wanneer er teveel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, wat onze lever vervolgens weer omzet in ureum of urea. Dit wordt met je urine afgescheiden waardoor er een ammoniakgeur ontstaat.

Aceton

Wanneer je urine ruikt naar aceton is dit waarschijnlijk een teken dat je bloedsuikerspiegel te hoog is. Je lichaam krijgt een tekort aan energie als het geen suiker meer uit je bloed kan halen. In plaats daarvan gaat het vetten verbranden, waarbij ook bepaalde afvalstoffen vrij komen. Deze ruiken vaak sterk naar aceton.

Zoet en fruitig

Een zoete en fruitige urinegeur kan de oorzaak zijn van een overschot aan glucose. De geur wordt vaak omschreven als een zoete ‘appelgeur’. Maar dit kan ook een teken van diabetes zijn. Ook veel drinken en plassen kunnen ook symptomen zijn van diabetes.

Visgeur

Voor je urine die een sterke vislucht heeft zijn meerdere oorzaken bekend. Sommige mensen hebben er last van als ze vis hebben gegeten. Dat is hetzelfde als met de asperges en komt door de manier waarop je lichaam het eten verteerd. De geur is dan gelukkig maar tijdelijk.

Een andere oorzaak is een besmetting met trichomoniasis. Dit is een SOA die overgedragen kan worden door onbeschermde seks. Maar ook door het delen van een handdoek. Deze SOA wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. De onaangename vislucht kan ook wijzen op twee andere SOA’s, namelijk gonorroe en chlamydia. Deze gaan vaak gepaard met hevige jeuk en schuimende, groengele urine. Deze SOA’s kunnen meestal worden behandelt met antibiotica. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

De derde oorzaak is het zogenaamde ‘visgeursyndroom’ oftewel trimethylaminurie (TMAU). Een zeldzame ziekte waarbij je lichaam de stof trimethylamine niet of niet meer goed af. De overtollige hoeveelheid van deze stof wordt uiteindelijk door je zweet, urine en adem afgegeven en heeft een vrij onaangename geur, die ook wel wordt vergeleken met rotte eieren en oude sigaretten rook.

Lees ook
First things first: 7x gezonde redenen om iedere ochtend te beginnen met een glas water

Zwangerschap

Bij zwangere vrouwen kan ook de geur van je urine anders ruiken. Dit ligt alleen niet aan de urine, maar aan het reukvermogen dat verandert tijdens de zwangerschap. Blijf dus voldoende drinken tijdens je zwangerschap en let op de geur en kleur van je urine. Als deze wat zoet gaat ruiken is een bezoekje aan de huisarts een aanrader om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: iStock