Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wat is een derde bal en hoe komen mannen eraan?

Wat is een derde bal en hoe komen mannen eraan?

Wat is een derde bal en hoe komen mannen eraan?

Dat sommige mannen geboren worden met één bal in plaats van twee, weten we inmiddels. Maar er zijn ook heren met een zogenaamde derde bal. Wat is het precies, hoe komen mannen eraan en belangrijker: hoe komen ze er weer vanaf?

Een derde bal wordt ook wel karbunkel genoemd en komt eigenlijk vooral voor bij wielrenners. Door uren op een zadel te zitten kan er daar beneden een onderhuidse ophoping van afgestorven cellen ontstaan, vergelijkbaar met een klein puistje. Door wrijving van de huid tussen het perineum (het gebied tussen het scrotum en de anus) en het fietszadel, kan dat puistje binnen de kortste keren uitgroeien tot een enorm ei, door het bindweefsel wat eromheen groeit. Dat ‘ei’ zit onder de balzak en wordt ook wel de derde bal genoemd. De medische benaming is pseudocyste met centrale fibrinoïde necrose.

Voorkomen is beter dan genezen

Een derde bal komt bij de ene wielrenner sneller voor dan bij de ander. Dat heeft te maken met de dikte van de huid van het perineum, hoeveel iemand zweet en de mate van beharing. Hoe meer haar er daar beneden zit, hoe groter de kans dat er een ontsteking ontstaat. Om ervoor te zorgen dat renners geen last krijgen van de zogeheten derde bal, is het belangrijk om goed materiaal te gebruiken. Het zadel, de kleding, de afstelling van de fiets; het is vragen om problemen wanneer je niet voor kwaliteit gaat.

Zo kom je er vanaf

Wanneer professionele wielrenners last krijgen van hun derde bal tijdens een ronde, gebruiken ze vaak een crème om de pijn tijdelijk te verlichten. Verdovende zalf met lidocaïne, desinfecterende crèmes of uierzalf zou voor een korte periode de pijn tegengaan. De enige echte oplossing is een operatieve ingreep waarbij de bal wordt opengesneden om alle pus eruit te laten lopen het weefsel te verwijderen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron: Mens en gezondheid | Beeld iStock