Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom we eigenlijk niet kunnen inschatten wat anderen over ons denken

Waarom we eigenlijk niet kunnen inschatten wat anderen over ons denken

Waarom we eigenlijk niet kunnen inschatten wat anderen over ons denken

We denken het vaak meteen te weten: aan de blik, aan iemands houding. We denken meteen te zien wat anderen van ons vinden. Maar de kans is vrij groot dat dit hélemaal niet klopt. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken zijn we er namelijk barslecht in om in te schatten wat een ander van ons denkt. 

Psychologische term

Weten wat anderen van ons denken, dat kan eigenlijk niet. Het vermogen om te weten wat een ander van je vindt, wordt in de psychologie ‘meta accuracy’ genoemd.

Wat jij denkt en wat anderen denken

Er zit dus nogal een gat tussen wat jij van jezelf denkt en wat anderen denken. En ook al denk je te weten wat de ander denkt (volg je ‘m nog?), je weet het niet. In een onderzoek van Journal of Research in Personality vulden alle deelnemers een vragenlijst in over hun persoonlijkheid. Diezelfde vragenlijst werd voorgelegd aan vrienden en familie van de deelnemers. En daaruit kwamen behoorlijk wat verschillen. Grappig genoeg was daar dan wel weer collectiviteit in. Veel vrienden en familieleden dachten hetzelfde over de deelnemer, terwijl de deelnemer dat zelf anders zag.

Lees ook: 
Aha! Dit is dus de reden waarom je altijd ziek wordt op vakantie

Meta accuracy verbeteren

Weet je zeker dat je beter wil worden in inschatten van wat anderen van je denken? Uit onderzoek blijkt namelijk dat we daar helemaal niet zo gelukkig van worden. Dat heeft te maken met het zelfvertrouwen: mensen die weten hoe anderen hen zien, zijn daar zo zelfverzekerd over, dat ze over het algemeen alleen kijken naar hoe ze over zichzelf denken. Ze denken dus niet na over wat anderen en ondanks dat het voor velen een kwaal is om altijd bezig te zijn met de mening van anderen, maakt het je ook bescheiden. En bescheidenheid siert de mens.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bedrock | Beeld: Getty Images