Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is waarom de een meer last heeft van de warmte dan de ander

Dit is waarom de een meer last heeft van de warmte dan de ander

Health
Dit is waarom de een meer last heeft van de warmte dan de ander

Zodra de temperaturen ook maar een beetje oplopen, baad jij in het zweet. En terwijl jij vurig hoopt op een stevige onweersbui, is er bij jouw partner niks aan de hand. Hoe kan dit? 

Lees ook: Is het met deze hitte beter om iets warms te drinken, zoals thee?

Volgens experts is dit verschil te wijten aan jouw zweetproductie en lichaamsomvang. Hoe zit dit nu precies: zodra het warmer wordt, zetten onze bloedvaten uit. Je huid staat hierdoor meer warmte af, maar laat dat nu net niet helemaal lukken wanneer het buiten zo’n 30 graden is. Je kunt dan vanbinnen maar lastig koud blijven en dus gaan we zweten om ons lichaam sneller te laten afkoelen. Wat je verliest aan vocht? Bij 35 graden wel 150 milliliter zweet per uur. Tóch is dit niet voor iedereen hetzelfde.

Meer of minder zweet

Want terwijl jij dus moet blijven deppen om droog te blijven, kan een ander helemaal niet zoveel last hebben van dit druppen. Dat ligt volgens Hein Daanen, professor in de thermofysiologie aan de universiteit van Amsterdam, aan het feit dat niet iedereen evenveel zweet. Dat kan te maken hebben met het aantal zweetklieren dat iemand bezit. Gemiddeld is dit tussen de twee en drie miljoen, maar heb je er minder, dan kun je de warmte dus ook minder goed kwijt. Daarnaast kan de aansturing van deze klieren ook nog een reden zijn dat je oververhit blijft. Als laatste speel de omvang van het lichaam nog een rol. Wanneer iemand wat kleiner is maar wel overgewicht heeft, is het voor deze persoon lastiger om de lichaamswarmte kwijt te kunnen. Dit ontstaat doordat de verhouding tussen de inhoud en het huidoppervlak niet in balans is.

Niet koel

Hoewel dat misschien heel handig klinkt, dat niet zoveel zweten, is dit eigenlijk helemaal niet goed. Deze personen koelen namelijk ook niet genoeg af. Wanneer oververhitting echt een probleem wordt, dan kan de airco uitkomst bieden. Volgens professor Daanen dé oplossing: ‘Voor wie snel oververhit raakt, is het essentieel om te kunnen functioneren.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee