Je bent hier: Home > Health > RIVM legt uit: wanneer behoor je tot de risicogroep voor het coronavirus?

RIVM legt uit: wanneer behoor je tot de risicogroep voor het coronavirus?

Health
RIVM legt uit: wanneer behoor je tot de risicogroep voor het coronavirus?

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus COVID-19 passeert het woord ‘risicogroep’ veelvuldig de revue. Zo klinkt bijvoorbeeld het advies aan degenen die daaronder vallen én aan kwetsbare ouderen om niet meer te reizen met het openbaar vervoer, en het bezoek aan deze personen te beperken. Maar wie behoort er eigenlijk tot de risicogroep? En wanneer is iemand een kwetsbare oudere?

Kwetsbare ouderen

Om te beginnen met die laatste vraag: wanneer ben je een kwetsbare oudere? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven dat voor iedereen geldt. Er zijn mensen die net 65 zijn die al onder de groep kwetsbare ouderen vallen, maar er zijn ook zeventigers of misschien zelfs wel tachtigers die nog ontzettend vitaal zijn.

Biologische leeftijd

Volgens Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is het advies om het openbaar vervoer en bezoek te mijden in ieder geval bedoeld voor kwetsbare ouderen “die gedurende het leven enkele onderliggende medische condities hebben gekregen, die beperken wat ze aankunnen. De biologische leeftijd is belangrijker dan de kalenderleeftijd”. Te denken valt aan mensen met hart- of longproblemen, mensen met bepaalde vormen van suikerziekte of nierpatiënten. “Elke graad temperatuursverhoging – of het nou bij griep is of bij het coronavirus – maakt dat de stofwisseling zo’n tien procent sneller moet werken door de opwarming van het lichaam”, legt Van Dissel uit. “Dat betekent dat het hart ongeveer tien slagen per minuut extra moet maken en de longen meer zuurstof moeten transporteren.”

Koorts is als continu traplopen

Van Dissel vergelijkt het hebben van koorts met het continu oplopen van de trap. “Er zijn mensen die dat zonder problemen doen en daar dan ook nog hele verhalen bij kunnen ophangen, terwijl een ander al snel toch wat meer moet hijgen en het oplopen niet de hele trap volhoudt”, legt hij uit. “Het doormaken van een infectieziekte is een algemene belasting en afhankelijk van je conditie en onderliggende medische problemen ben je minder in staat om dat te volbrengen. Als je zonder problemen een hele trap op holt, geeft dat aan dat je lichaam een grote reserve heeft om extra belasting aan te kunnen.”

Risicogroep coronavirus

Er zijn ook kwetsbaren die nog niet binnen de groep ouderen vallen voor wie het COVID-19-virus een extra risico vormt. Maar wanneer ben je kwetsbaar? “In zijn algemeenheid denk ik dat als iemand vanwege een medische conditie specialistische controle nodig heeft, die enige mate van kwetsbaarheid heeft”, antwoordt Van Dissel. “Iemand die dat allemaal niet heeft, gezond is en gewoon kan sporten, die behoort toch tot een wat andere groep.” Tot slot geeft de infectioloog aan dat het wel of niet in aanmerking komen voor de jaarlijkse griepprik ook een indicatie is om te beoordelen of iemand tot de risicogroep behoort of niet.

Lees ook
William Rutten deelt fotoserie van BN’ers in quarantaine: ‘Het coronavirus discrimineert niet’

Foutieve tips tegen coronavirus

Er gaan op sociale media helaas heel wat onjuiste adviezen rond wat betreft COVID-19. Wees argwanend als je gezondheidsadviezen tegenkomt waarin wordt beweerd dat een bepaalde handeling of een bepaald voedingsmiddel je volledig kan beschermen tegen besmetting met het coronavirus kan genezen. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan, maar er is volgens de WHO nog geen middel gevonden waarvan is bewezen dat het helpt en waarvan we weten dat het veilig is; ook een vaccin is er nog niet. In de tussentijd is het belangrijk om je te houden aan de adviezen van het RIVM: thuisblijven bij klachten, thuiswerken indien mogelijk (met deze tips houd je dat vol) en contacten met anderen beperken. Verder is het belangrijk goed en vaak je handen te wassen, te hoesten in de binnenkant van je elleboog, geen handen te schudden en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee