Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom zweet mijn ene oksel meer dan de andere?

Waarom zweet mijn ene oksel meer dan de andere?

Waarom zweet mijn ene oksel meer dan de andere?

Het is je misschien wel eens opgevallen dat je ene oksel een stuk sneller en erger zweet dan je andere oksel. Aan de ene kant is je shirt kurkdroog, aan de andere kant is er zomaar een zweetplek ontstaan na enige inspanning. Hoe kan dit? We leggen het je hier uit.

Het nut van zweet

Zweten is een soort manier van het lichaam om af te koelen. Als het heel warm is, zoekt je lichaam naar allerlei manieren om een koudere lichaamstemperatuur te bereiken, en dat gaat onder andere via zweten. Als zweet verdampt onttrekt het namelijk warmte aan je lichaam, waardoor je het gelijk frisser krijgt. Nog een grappig feitje over zweten: het beschermt je huid. Dat komt omdat zweet talg over je huid verspreidt, wat een soort vettig beschermlaagje over je gehele huid vormt.

Ene oksel versus andere oksel

Maar hoe kan het dan dat je ene oksel een stuk meer zweet dan je andere oksel? “Het is niet zo dat je onder je rechteroksel meer zweet, wanneer je met je rechterarm veel zwaait”, zegt Wim Venema, dermatoloog in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen aan dagblad Trouw. Maar, stelt Venema, het kan wel te maken hebben met of je rechts- of linkshandig bent.

Lees ook:
Last van overmatig zweten? Dokter Rutger legt uit wat je ertegen kunt doen

Links- of rechtshandig

“Mogelijk hebben sommige mensen een beter ontwikkeld en actiever zenuwstelsel. Als iemand rechtshandig is, dan zou hij of zij meer kunnen zweten aan de rechterkant, omdat het de zenuwen daar scherper zijn”, verklaart de dermatoloog. Toch vertelt ze dat het gissen blijft, en er geen wetenschappelijke verklaring voor is.

Erfelijk bepaald

En merk je dat je meer zweet dan je vriend of vriendin, en schaam je je hiervoor? Daar is geen reden toe, want je kunt er niks aan doe. Het is namelijk erfelijk bepaald hoeveel je zweet. Erover piekeren werkt volgens de dermatoloog dan ook averechts. “Als mensen zich realiseren dat ze zweten omdat ze stressen, dan zweten ze alleen nog maar meer”, stelt ze.

Overmatig zweten verhelpen

Als je je er écht heel onzeker over voelt, zijn er wel dingen die je kunt doen om het transpireren tegen te gaan. Vermijd synthetische stoffen zoveel mogelijk en kies liever voor katoenen en andere natuurlijkere stoffen. Er zijn bepaalde producten op de markt die een handje kunnen helpen, waaronder een anti-transpirant spray. Deze bevat aluminiumzouten om de zweetklieren onder de oksels tijdelijk te verstoppen. En mocht dit ook niet voldoende helpen, kun je ook botox onder je oksels laten injecteren die de zweetklieren verstoppen. Maar onthoud: zweten is menselijk en er is niets mis mee.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Trouw |Beeld: Getty