Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom we toch zo dol zijn op jonge dieren

Waarom we toch zo dol zijn op jonge dieren

Health
Waarom we toch zo dol zijn op jonge dieren

We smelten van lammetjes, kittens, puppies en kalfjes. Met hun grote ogen en schattige uiterlijk veroveren ze onze harten, maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Lees ook: Video: Baby neushoorn denkt dat hij een lammetje is

Klein en fijn
Het is nu eenmaal zo, jonge dieren zijn schattiger dan hun ouders. Ze zijn klein, ogen vaak nog wat onhandig en kwetsbaar. Ze hebben nog zorg nodig en dat maakt dat we hen die zorg maar wat graag geven.

Baby schema
Hun uiterlijk speelt de belangrijkste factor in hun ‘schattigheid’.  In 1943 sprak etholoog Konrad Lorenz over waarom volwassenen zo smelten van baby’s. Hij ontwikkelde het baby schema. Zo is het hoofd van kleine dieren vaak erg groot, evenals hun ogen. Dat ze vaak bolle wangetjes hebben en een pluizige, zachte vacht hebben, maakt jonge dieren zo onwijs onweerstaanbaar.

Overeenkomst
Over het algemeen vinden we baby’s schattig en daarom vinden we jonge dieren vaak ook erg lief. Het gaat zelfs zo ver dat mensen die vaker blootgesteld worden aan baby’s en jonge dieren minder agressief en ongeduldig zijn.

Lief
Kortom, het uiterlijk en de kwetsbaarheid van de kleintjes zorgt ervoor dat we zo gek op hen zijn. Natuurlijk is het nog wel een beetje afhankelijk van het soort. Hoe jong ze ook zijn, niemand zal wegsmelten bij een baby-spin.

Shoppen is altijd een goed idee