Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom stinkt je plas na het eten van asperges?

Waarom stinkt je plas na het eten van asperges?

Waarom stinkt je plas na het eten van asperges?

We zitten weer volop in de aspergetijd! Vanaf de tweede donderdag in april tot uiterlijk 24 juni wordt dit ondergronds gekweekte goedje geoogst. Je kunt asperges op vele manieren eten. Op de klassieke manier met ham, ei en geklaarde boter. Maar tegenwoordig worden ze ook gegeten met zalm, garnalen, gewokt of verwerkt in een quiche. 

Als je wel eens asperges hebt gegeten, dan weet je dat het onvermijdelijk is dat je urine hierna een beetje stinkt. Wat het precies voor luchtje is, kan men vaak niet thuisbrengen, maar lekker is het niet!

Hoe komt dit nu? Dat stinken van je plas na asperges?

Het blijkt dat niet iedereen een onwelriekende plas heeft na het nuttigen van asperges. Bij ongeveer de helft van de mensen is er niets aan de hand. Het ligt aan een aantal stofjes in je lichaam. Het lichaam neemt mercaptanen op. Dit is een zwavelachtige stof die veelvuldig in de asperge voorkomt. Dezelfde stof kun je ook vinden in rotte eieren, uien, knoflook, en – houd je vast – bij stinkdieren.

De wetenschap is het er nog niet volledig over eens hoe die onprettige geur precies ontstaat, maar verschillende onderzoeken wijzen erop dat zowel de productie en het kunnen ruiken ervan genetisch bepaald is. Er is vrij veel onderzoek geweest op dit specifieke gebied, maar het zal nog even duren voordat men volledig begrijpt hoe de vork precies in de steel zit.

Lees ook