Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit is waarom je op vakantie moeilijker kunt poepen dan thuis

Dit is waarom je op vakantie moeilijker kunt poepen dan thuis

Dit is waarom je op vakantie moeilijker kunt poepen dan thuis

Ook al moet je nog zo nodig, zodra je op vakantie probeert om een nummer twee te doen, blokkeert de boel. Heel vervelend, zeker omdat dat wel het laatste is waar je je zorgen over wil maken. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Is het al dat lekkere eten dat je naar binnen werkt? Want ja, kom maar door met die pizza, pasta, ijsjes en nog véél meer. NOM! Maar je eet ongetwijfeld minder vezels dan thuis en die heb je juist nodig voor een regelmatige stoelgang. Toch is dat niet helemaal de boosdoener. Het heeft alles te maken met de nieuwe omgeving waarin je ineens bent. Je voelt je toch nét iets minder ontspannen dan thuis en ja, dan wordt het lastiger om even rustig te poepen.

Zenuwpees

Thuis is oud en vertrouwd en daar voel je je volledig op je gemak om eens even lekker te gaan zitten. En op vakantie? Is dat toch wat lastiger en minder ontspannen. Wouter de Jonge, hoogleraar experimentele neurogastro-enterologie, verklaart: ‘Je maag darm-stelsel en je zenuwstelsel staan met elkaar in verbinding door middel van zenuwverbindingen en stresshormonen. Je darmen zijn het deel van je lichaam met de meeste zenuwen.’

Lees ook
Anne-Joke gaat alleen met haar kind op vakantie: ‘Op zo’n moment is dat wel confronterend’

Laat het los

Dé tip is dan ook om het los te laten. Vrij letterlijk, maar ook door niet teveel druk te leggen op het naar de wc gaan. Neem de tijd en probeer echt te relaxen. Je zult zien dat het dan een stuk makkelijker gaat. Daarnaast moet je ook gewoon blijven eten, want hierdoor zorg je ervoor dat je dunne darm geactiveerd wordt. Pas een beetje op met vezels: deze kunnen er juist weer voor zorgen dat je meer last krijgt. Muziekje op, iets om te lezen erbij en neem de tijd. Succes!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Grazia | Beeld: iStock