Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom mannen zo vaak met hun hand in hun broek zitten

Waarom mannen zo vaak met hun hand in hun broek zitten

Waarom mannen zo vaak met hun hand in hun broek zitten

Mannen die met hun hand in hun broek zitten: als je het mij vraagt is het ongemakkelijk en onhygiënisch. Of het nou even snel tijdens een gesprek is of wanneer ze een avondje aan het bankhangen zijn, wat mij betreft zie ik het nooit meer. Maar mannen hebben deze rare gewoonte niet voor niets, zo blijkt.

Mannen voelen blijkbaar een onbewuste drang om hun piemel te beschermen tegen ‘al’ het kwaad in de wereld. Door hun hand op hun zaakje te leggen, voelen ze zich comfortabel en gerustgesteld, zo schrijft Vanessa van Edwards in haar boek Human Lie Detection and Body Language 101. “Mannen willen zo hun kruis onbewust beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals een kind die een voetbal wegtrapt bijvoorbeeld.”

Maar dat is niet de enige reden waarom mannen niet van hun piemel af kunnen blijven. Wanneer je jezelf op een niet-erotische manier aanraakt komt namelijk de kalmerende stof oxytocine vrij. Die stof komt ook vrij wanneer je bijvoorbeeld aan je enkel zit, maar wel in mindere mate dan wanneer ze hun geslachtsdeel aanraken.

Het aan-de-penis-zitten is overigens niets nieuws. Onze voorouders deden dit al wanneer ze tegenover een vijand kwamen te staan en dat zit er dus nog steeds in. Waarschijnlijk wel onbewust, want het lijkt me sterk wanneer mannen tijdens een ruzie expres met hun hand aan hun geslachtsdeel gaan zitten…

Beeld: Getty