Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom je ‘s middags makkelijker toegeeft aan verleidingen

Waarom je ‘s middags makkelijker toegeeft aan verleidingen

Waarom je ‘s middags makkelijker toegeeft aan verleidingen

Elke ochtend begin je verstandig: havermout, een eitje, vers fruit. Je luncht vervolgens gezond, snackt met een manderijntje en voelt je helemaal #fitandhealthy. Maar zo rond een uurtje of 4.. Kan je aan niets anders meer denken dan chocoladetaart/paprikachips/patatje speciaal/een hele zak pistachenoten.

Dat is ook vaak het moment dat je toch bezwijkt voor de traktatie van je collega, terwijl je die -inmiddels warm en papperig geworden- slagroomtaart vanmorgen nog moeiteloos afsloeg. Hoe kan dat toch?

Automatische piloot

Volgens de wetenschap heeft het alles te maken met je wilskracht. Met andere woorden: je hebt niet echt méér trek, je wilskracht laat je gewoon ‘s middags in de steek. In een enquête onder 300 vrouwen werd gevraagd naar hun voorkeuren voor bepaalde snacks. Wat blijkt? De meerderheid van ondervraagde vrouwen had ‘s middags inderdaad meer zin in vet en ongezond eten.

Eén van de onderzoekers, Asleigh Haynes van de Universiteit van Liverpool, verklaarde de resultaten in The Times. Aan de ene kant heeft het volgens haar te maken met de maatschappelijke conventies. “Het eten van friet voor de lunch is nu eenmaal niet gebruikelijk, dus mensen zullen minder ontvankelijk zijn voor dergelijke verleiding.”

Limiet

Aan de andere kant is er het idee waar gedragswetenschappers al langer mee stoeien, namelijk dat wilskracht en zelfbeheersing een beperkte bron met een limiet is. Haynes vervolgt: “We merkten in ons onderzoek dat mensen gedurende de dag simpelweg minder controle hebben over hun impulsen.”

cravings

copyright: giphy

Tijdens een normale werkdag is je wilskracht constant actief – zeker in het huidige digitale klimaat. Je moet je beheersen om niet onder werktijd op Facebook te gaan (of in ieder geval niet te veel), niet constant op al je Whatsappjes te reageren, niet wéér te gaan shoppen tijdens je lunchpauze en je mag van jezelf ook al niet toegeven aan die online aanbieding voor een fantastische lamp die je al weken aan het zoeken bent. Aan het einde van de middag is je wilskracht simpelweg moegestreden en geef je toe aan de eerste verleiding die op je pad komt – het laatste stuk schiftende slagroomtaart met een half aangevreten stukje geglazuurde kiwi dus. Waar je nota bene niet eens echt trek in had!

Een oplossing zou dus kunnen zijn: geef toe aan een andere verleiding, eerder op de dag. Zo is je wilskracht aan het einde van de middag nog in tact en kun je die zompige taart mooi laten voor wat ‘ie is!

 

 

Lees ook:

Bron: Grazia UK, The Times