Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom je ook aftersun moet smeren als je niet verbrand bent

Waarom je ook aftersun moet smeren als je niet verbrand bent

Waarom je ook aftersun moet smeren als je niet verbrand bent

Na een dagje zonnen kan je huid flink droog en gevoelig zijn. Wel zo verstandig om ‘m dan even tot rust te brengen door te koelen en hydrateren. Maar smeer jij alleen aftersun als je veranderd bent in een kreeft, of doe je dat altijd?

Lees ook: Hoe lang is zonnebrand houdbaar?

Hoewel sommige mensen denken dat aftersun alleen bedoeld is voor een verbrande huid, is dat niet het geval. Zelfs als je alleen een mooi bruin kleurtje hebt opgedaan, doe je er goed aan om je in te smeren. Dat vertelt dermatoloog Thomas Maselis aan HLN. “Wie in de zon heeft gelopen, heeft altijd wel wat zonschade opgelopen, zelfs al ziet je huid er niet rood uit. Een vel dat bruin kleurt is het rechtstreekse gevolg van DNA-schade. Die bruine kleur komt tot stand door een eiwit dat jouw lichaam aanmaakt, en dat wordt enkel geproduceerd ten gevolge van DNA-schade door de zon.”

De DNA-schade waar Maselis het over heeft, kan op den duur zorgen voor huidveroudering of zelfs huidkanker. Zorg dus dat je altijd – zowel voor als na het zonnen – goed smeert!

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10