Je bent hier: Home > Health > Waarom je beter niet kunt sporten als je ziek bent

Waarom je beter niet kunt sporten als je ziek bent

Health
Waarom je beter niet kunt sporten als je ziek bent

Ben je verkouden of heb je een griepje? En heb je de energie om de sportschool op z’n kop te zetten? Het lijkt niet veel kwaad te kunnen als je er zin in hebt en soms kan het zelfs best lekker zijn om jezelf in het zweet te werken. Maar je kan beter wachten tot je weer genezen bent voordat je je sportkleding uit de kast trekt; het zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je alleen maar langer ziek blijft.

Lees ook: Met deze sport kun je meer dan 900 calorieën per uur verbranden

Negatief beïnvloeden

Om je weerstand op te krikken en ervoor te zorgen dat een verkoudheid of griep op afstand blijft, werkt sporten hartstikke goed. Zo zou regelmatig wandelen, fietsen of hardlopen het risico op luchtweginfecties met de helft kunnen verminderen, aldus professor David Nieman van de Amerikaanse Appalachian State University. ‘Maar als je grieperig bent, kan sporten het herstel negatief beïnvloeden.’

Overuren

Volgens Mariane Fahlman van de Wayne State University is sporten als je griep hebt inderdaad geen goed idee. ‘Samen met mijn team onderzocht ik hoe sporten het immuunsysteem beïnvloedde bij veldlopers’, zegt ze tegen TIME. ‘Bij sporters met griep draaide het immuunsysteem overuren om het virus te bestrijden. Fysieke inspanning wordt hierbij gezien als een vorm van fysieke stress; dit maakt alles nog moeilijker voor het immuunsysteem.’ Om er nog een schepje bovenop te doen: Australische wetenschappers pleiten dat sporten als je ziek bent in het ergste geval kan leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom. En dat wil je natuurlijk al helemaal niet. Eerst beter worden en dan weer sporten, dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: TIME | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee