Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom er wordt gewaarschuwd voor de eikenprocessierups

Waarom er wordt gewaarschuwd voor de eikenprocessierups

Waarom er wordt gewaarschuwd voor de eikenprocessierups

Je ziet deze tijd van het jaar veel bomen die zijn afgezet met lint. Ga je op vakantie naar de bossen, dan zul je ze ongetwijfeld tegenkomen. Het gaat om bomen met daarop de boodschap ‘pas op, eikenprocessierups’. Maar waarom wordt er eigenlijk voor rupsje gewaarschuwd? 

Lees ook: Kindertraktatie: Rupsje Nooitgenoeg

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Aan het eind van de lente komen de eitjes van deze rups uit en vooral in juni en juli zul je de rupsen tegenkomen.

Pijltjes

Wat ‘m zo ‘gevaarlijk’ maakt is zijn vacht met honderden brandharen. Die haartjes zijn een soort pijlen die hij afschiet wanneer er gevaar dreigt. Zelfs als je de rups niet hebt beetgehad, kunnen de haartjes op je belanden. Ze waaien met de wind mee.

Reactie

Komen die haartjes op je huid, in je ogen of je luchtwegen terecht, dan zullen ze een soort allergische reacties veroorzaken. Zo krijg je last van huiduitslag, zwellingen, jeuk en rode of tranende ogen.

Wees gewaarschuwd

In principe hoef je niet langs de dokter en zullen de klachten vanzelf weer verdwijnen, maar vervelend is het wel. Daarom kun je maar beter opletten. Het lint zit niet voor niets om de betreffende bomen, dus loop er vooral met een boogje omheen.

Wil je niets meer missen van Flair deze zomer? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: 10 x Flair voor 10 euro!