Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Uitstellen mag best: waarom een alcoholvrije maand níet per se in januari hoeft

Uitstellen mag best: waarom een alcoholvrije maand níet per se in januari hoeft

Health
Uitstellen mag best: waarom een alcoholvrije maand níet per se in januari hoeft

De feestdagen zijn weer achter de rug en je bent langzaam maar zeker weer van start gegaan met je goede voornemens. Gezonder eten, meer sporten en niet te vergeten: minder alcohol drinken. Sommigen kiezen er zelfs voor om de fles wijn – onder het mom van Dry January – heel januari te laten staan. Maar of deze maand dan wel de juiste keuze is, is een tweede.

Dry January

Grote kans dat er deze maand alweer van alles op feestplanning staat. Van een verlaat kerstdiner tot aan een (online) nieuwjaarsborrel: het is wel heel moeilijk om het fenomeen Dry January deze maand vol te houden. Toch is een maand zonder alcohol geen slecht idee.

Uitstelgedrag

Of je dat per se in januari moet doen, valt te betwisten; met een maandje uitstellen is in dit geval niets mis. Volgens gezondheidspsycholoog Arie Dijkstra kun je prima een andere datum dan 1 januari kiezen. “Als je gemotiveerd bent en het goed plant, kun je ook prima vandaag of morgen, volgend weekend of volgende week beginnen”, aldus de deskundige tegenover RTL Nieuws.

Lees ook
Cheers! Dit zijn de alcoholische drankjes met de minste calorieën

Compenseren

Wel moet je volgens hem de juiste beweegredenen hebben en jezelf van te voren niet volop op drankjes trakteren om zo je alcoholvrije maand te compenseren. “Ten eerste moet je gemotiveerd zijn. Je moet het vooral echt zélf willen. Je moet helder hebben waarom je wilt stoppen met drinken”, stelt Dijkstra. “Als je beweegredenen goed zijn, ben je al een heel eind.” Daarnaast is het volgens de gezondheidsexpert geen reden om te stoppen wanneer je per ongeluk de mist in bent gegaan. “Het gaat erom dat je leert om je gedrag te veranderen. Dus als het een keer mislukt, pak je het de volgende dag gewoon weer op.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws |Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee