Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom je het beste op je zij kan slapen

Waarom je het beste op je zij kan slapen

Waarom je het beste op je zij kan slapen

De een slaapt op z’n buik, de ander op de rug en weer een ander op de zij. Voor wie het liefst op de zij ligt, is er goed nieuws. Het reinigingsproces in de hersens werkt bij zijslapers namelijk het efficiëntst, wat het risico op het krijgen van neurologische aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, kan verkleinen.

Dat blijkt uit onderzoek van de New Yorkse Stony Brook University gepubliceerd in Journal of NeuroscienceOnderzoekers bekeken via MRI-scans hoe het reinigingsproces in de hersens werkt en vergeleken die werking bij proefpersonen in verschillende slaaphoudingen. Hieruit kwam naar voren dat het reinigingsproces bij mensen die op hun zij slapen efficiënter werkt dan bij mensen die een andere slaaphouding aannemen.

Tijdens het reinigingsproces worden toxines in de hersens verwijderd. Dat is belangrijk, want als ze zich te lang opstapelen kan dat op de termijn leiden tot de ziekte van Alzheimer, Parkinson of andere neurologische aandoeningen. Het belang van een goede nachtrust wordt dus ook nog eens door deze studie benadrukt.

Dus vanavond lekker vroeg naar bed en zeker lepeltje-lepeltje liggen!

 

Copyright: Richt Kooistra