Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dít is de reden dat vrouwen vaker last hebben van migraine dan mannen

Dít is de reden dat vrouwen vaker last hebben van migraine dan mannen

Dít is de reden dat vrouwen vaker last hebben van migraine dan mannen

Wist jij dat vrouwen vaker last hebben van migraine dan mannen? Lekker oneerlijk weer… Vrouwen hebben drie keer zo vaak last van dat vervelende kwaaltje. Ook zouden één op de drie vrouwen last hebben van migraineaanvallen. Maar waarom hebben mannen hier dan minder last van? Flair zocht het voor je uit. 

Migraineaanvallen

Volgens neuroloog en migraine-expert Gisele Terwindt van het LUMC komt het verschil in migraineaanvallen bij mannen en vrouwen door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. En Gisela is niet de enige expert die dit beweert. Ook de Spaanse wetenschappers van de Universiteit Miguel Hernández lieten weten dat dit de oorzaak is van die vervelende aanvallen. De hormonen die naar je hersenen gaan, prikkelen namelijk een bepaalde zenuw. En als er dan een in je hormoonlevels een schommeling ontstaat, wordt die zenuw overprikkeld, wat vervolgens dan weer resulteert in een heftige migraineaanval, fijn…

Oestrogeen-levels

Maar mannen hebben ook oestrogeen. Waarom hebben zij dan minder last van deze hoofdpijnaanvallen? Dit komt omdat vrouwen véél meer oestrogeen hebben. En mannen hebben dan weer meer testosteron. En ja, we kunnen er omheen blijven draaien, maar vrouwen hebben over het algemeen wel vaker last van hormoonschommelingen. Denk aan menstruatie, zwangerschap, overgang, etc. Het is volgens de Spaanse wetenschappers nog niet honderd procent zeker dat dit de oorzaak is, daarvoor zullen ze nog meer onderzoeken moeten uitvoeren. Maar het klinkt in ieder geval allemaal wel vrij logisch. Vrouwen lijken namelijk gewoon vaker last te hebben van knallende migraine en alle andere vervelende symptomen die hierbij horen.

Lees ook
Dít is waarom je vaak last hebt van hoofdpijn tijdens je menstruatie

Anticonceptiepil

Iets wat zou kunnen werken tegen die vervelende migraineaanvallen is de anticonceptiepil. Deze zorgt er namelijk voor dat er geen snelle veranderingen in je hormoonspiegel plaatsvinden. Er wordt vandaag de dag nog volop onderzoek gedaan of dit ook daadwerkelijk kan helpen tegen de hoofdpijn, maar het zou toch wel een hele goede oplossing zijn, of niet dan?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ze.nl | Beeld: GettyImages