Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Volgens onderzoek zijn ‘vrouwen veel langer vruchtbaar dan we tot nu toe dachten’

Volgens onderzoek zijn ‘vrouwen veel langer vruchtbaar dan we tot nu toe dachten’

Volgens onderzoek zijn ‘vrouwen veel langer vruchtbaar dan we tot nu toe dachten’

Jarenlang werd er gedacht dat als je de vijfendertig jaar bent gepasseerd, kinderen krijgen een moeilijke taak zou zijn. Maar uit een onderzoek blijkt dat nu wel mee te vallen. Vrouwen zijn veel langer vruchtbaar dan we daadwerkelijk dachten.

Vrouwen langer vruchtbaar

Het onderzoek waaruit blijkt dat de vruchtbaarheid van vrouwen na hun vijfendertigste drastisch afneemt stamt van driehonderd jaren geleden. Drie-honderd jaar. Dat was in dezelfde tijd waarin men dacht dat werkende vrouwen een “uitgedroogde baarmoeder” zouden krijgen en artsen tabak rookten voor hun gezondheid.

78% binnen een jaar zwanger

Het is zeker dat naarmate je ouder wordt dingen veranderen in je lijf die gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. De kwaliteit van de eitjes wordt bijvoorbeeld wat minder. Uit recent onderzoek onder 770 Europese vrouwen blijkt echter dat van de vrouwen tussen de 35-40 jaar die twee keer per week seks hebben, 78% binnen een jaar zwanger is. Ter vergelijking: bij vrouwen tussen de 20-34 jaar ligt dat percentage “maar” 6% hoger met 84%.

Pechvogel of lucky bastard

Maar: dat geldt niet voor iedereen. Hoe vruchtbaar je bent hangt af van twee dingen: het aantal eicellen dat je bij je geboorte meekreeg, en hoe het herstelmechanisme is van je eicellen. Het herstelmechanisme repareert eventueel opgelopen schade als de eicel vrijkomt bij een eisprong. Werkt dit bij jou als een geoliede machine, dan ben je dus langer vruchtbaar.

Erfelijk

Je kunt jezelf niet vruchtbaarder eten of sporten. Hoe slank je bent heeft geen invloed op de kwaliteit van je eicellen. Vruchtbaarheid is namelijk vooral erfelijk. Wel is roken een heel slecht idee. “Dat is alsof je je eicellen een chemokuur geeft”, zegt Broekmans tegen AD. “Zowel het aantal eicellen als de kwaliteit ervan daalt en dat vermindert de vruchtbaarheid aanzienlijk.”

Lees ook:
Marlijn raakte zwanger tijdens een onenightstand: ‘Wat als ik nooit meer de kans zou krijgen om zwanger te raken?’

Steeds later moeder worden

Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen in Europa en Nederland steeds later moeder worden. In 2019 was dat 30,1 jaar, het jaar daarvoor nog 30 jaar. In Spanje en Luxemburg beginnen vrouwen relatief “laat” aan het moederschap: de gemiddelde leeftijd is daar 31,1 jaar. Hoewel er niks mis is met jong moeder worden, kan dit nieuwe inzicht wellicht wat druk van de ketel halen. Laat je niet ontmoedigen: na je 35ste moeder worden is allesbehalve een kansloze exercitie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: GettyImages