Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Draai je nog maar een keer om: vroeg opstaan is volgens onderzoek helemaal niet zo goed voor avondmensen

Draai je nog maar een keer om: vroeg opstaan is volgens onderzoek helemaal niet zo goed voor avondmensen

Draai je nog maar een keer om: vroeg opstaan is volgens onderzoek helemaal niet zo goed voor avondmensen

Waar de één steevast voor tienen onder de wol kruipt, kan de ander voor middernacht de slaap maar niet vatten. Behoor jij tot die tweede groep? Dan is de kans groot dat je iedere ochtend je wekker weer vervloekt. Heel gek is dat overigens niet, je hebt immers vaak niet lang genoeg (lees: zeven tot negen uur) geslapen. Dat vroege opstaan kun je dan ook maar beter niet forceren, zo stellen onderzoekers. Voor avondmensen schijnt het namelijk helemaal niet zo goed te zijn.

Genetisch bepaald

Als je weet dat de plicht de volgende ochtend weer roept, kan het soms best frustrerend zijn om een avondmens te zijn. Want ja, je ziet de slaapuren aan je voorbijgaan en wéét dat je ’s morgens weer moe wakker wordt. Toch kun je er helaas maar weinig aan doen, want of je een ochtend- of avondmens bent, schijnt genetisch bepaald te zijn.

Mentale gezondheid

Hoewel avondmensen er vaak niet onderuit komen, hebben ze meer moeite met vroeg opstaan dan ochtendmensen. Daarnaast blijkt het uit een nieuwe studie ook nog eens slecht voor ze te zijn. “We hebben ontdekt dat mensen die niet in lijn leven met hun biologische klok, vaker depressief zijn en over het algemeen een lager welzijn rapporteren”, aldus biochemicus Jessica O’Loughlin van de University of Exeter. Gedacht wordt dat dit komt doordat avondmensen voortdurend tegen hun biologische klok in moeten gaan. “Omdat ze vroeg op moeten voor werk.”

Lees ook
Flinke dosis inspiratie: dít zijn de mooiste kleurrijke slaapkamers voor een heerlijke nachtrust

Oplossing

Volgens de onderzoekers leven avondmensen tegen hun natuurlijke ritme in, wat niet bepaald bevorderlijk is voor de mentale gezondheid. De oplossing wat betreft de knappe koppen? Flexibeler werken zou een hoop kunnen schelen, geven de wetenschappers mee. Zo zouden ochtendmensen beter geen late diensten kunnen draaien en vice versa. Eén ding: daar moet je baas natuurlijk wél mee instemmen. Onder het mom van betere prestaties tóch maar een balletje opgooien?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet.nl | Beeld: Getty Images