Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Laat die warme douche maar staan: om déze redenen kun je voortaan ‘s ochtends beter koud douchen

Laat die warme douche maar staan: om déze redenen kun je voortaan ‘s ochtends beter koud douchen

Laat die warme douche maar staan: om déze redenen kun je voortaan ‘s ochtends beter koud douchen

Of je nou een lange dag of een lange nacht achter de rug hebt: een warme douche is altijd fijn. En we admit: een koude douche in de ochtend klinkt bij ons ook niet echt als muziek in de oren. Zeker wanneer het ‘s ochtends nog koud is en je al bevriest op het moment dat je jezelf uit bed trekt. Toch heeft zo’n koude morning shower ook heel wat voordelen.

Voordelen koud douchen

Wij moesten ook even slikken toen we het lazen, maar het is écht waar. Een koude douche in de ochtend heeft een heel aantal gezondheidsvoordelen die je móet weten.

1. Je wordt minder snel ziek

We beginnen mals, want om minder snel ziek te worden is een minuutje onder de koude straal staan al genoeg. Doe je dit elke dag, dan bouw je een immuniteit op tegen ziektes. Mocht je snel vatbaar zijn voor griep en verkoudheid, dan is dit dus je nieuwe wapen.

2. Je verbrand meer vet

Wanneer je het koud hebt, bouwt je lichaam een bepaald systeem op, waarin je lichaam zich aanpast aan de omstandigheden. Je gaat dan in survival-mode, zou je kunnen zeggen. Door de vetten die je lichaam hiermee aanmaakt word je lichaam warmer en zorg je ervoor dat de ‘slechte’ vetten in je lichaam minder worden. Wanneer je je lichaam dus in een koude omgeving zet (zoals die koude douche dus), maakt je lichaam meer van die survivor vetten aan en verbrand je meer vet. #handig

3. Je hebt meer energie

Maak van die koude plens water in je gezicht anders gewoon een koude douche. Zo wordt je hele lichaam wakker en niet alleen je gezicht. Door dat koude water word je letterlijk en figuurlijk wakker geschrokken. Het stofje wat dan vrijkomt, endorfine, zorgt voor extra energie. Dan is zo’n koude douche dat wel waard toch?

4. Je spieren herstellen zich sneller na het sporten

Heb je na het sporten een immense spierpijn en kun je je bijna niet meer bewegen? Een koude douche is je redder in nood. Het is namelijk bewezen dat een koude douche je spieren sneller helpt te herstellen. We snappen dat je na het ongemak van spierpijn niet óók nog eens koud wil douchen, maar wil je van je spierpijn afkomen, dan is een koude douche toch echt je beste vriend.

Lees ook
Wow: zóveel bespaar je als je alleen maar doucht en nooit in bad gaat

Wilskracht

Mocht je jezelf echt tot koud douchen kunnen zetten, dan is het niet anders dan dat je een enorme wilskracht hebt die wij applaudisseren. Een echte power-vrouw, dus. Hopelijk hebben we je een beetje kunnen overtuigen om in plaats van een heerlijk warme douche een fijne (?) koude douche te nemen. Het betekent natuurlijk niet dat je dit elke keer moet doen, maar mocht je benieuwd zijn naar de resultaten, dan weet je wat je te doen staat.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Famme.nl | Beeld: Getty