Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > ‘Zwangere vrouwen bereiden zich niet goed voor op wat er ná de bevalling komt’

‘Zwangere vrouwen bereiden zich niet goed voor op wat er ná de bevalling komt’

Health
‘Zwangere vrouwen bereiden zich niet goed voor op wat er ná de bevalling komt’

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Je hele lichaam verandert en er groeit een klein kindje in je buik. En op een mooie dag, die vrij pittig en intens zal zijn, maak je kennis met die kleine. Besef dat ná de bevalling je hele leven verandert en dat je lichaam het daarna ook nog heel zwaar kan krijgen. Want daar houden veel vrouwen van tevoren geen rekening mee, waarschuwt een gynaecoloog.

Zwangerschap en bevallen

Zwangere vrouwen googelen wat af en weten meestal precies welke zwangerschapskwaaltjes hen te wachten staan. En als je het niet van dr. Google hebt gehoord, dan hebben je vriendinnen je vast in geuren en kleuren verteld over hun ochtendmisselijkheid en bekkenpijn. Ook weet je dat er een bevalling aan zit te komen én dat bevallen heel heftig en pijnlijk kan zijn. Je hebt je vast ingelezen over de mogelijkheden tijdens een bevalling en een beslissing genomen over thuis bevallen of in het ziekenhuis. Maar heb je ook al nagedacht over de periode ná de bevalling?

Dikke pamper

Volgens gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht bereiden vrouwen zich niet goed genoeg voor op die periode na de bevalling. Tegen het AD zegt hij: “Iedereen bereidt zich goed voor op de zwangerschap, de bevalling, maar niet op wat daarna komt. Misschien willen ze niet van die roze wolk afkomen. Over rondlopen met een dikke pamper aan lees je natuurlijk ook liever niet te veel, net als over een keizersnede.”

Herstellen van bevalling

Laat je informeren en weet waar je rekening mee moet houden in de kraamtijd, waarschuwt Deurloo. Want er komt nogal wat op je af. Denk aan naweeën, schade aan de onderkant en langdurig bloedverlies, wat wel zes weken kan duren. Je lichaam moet herstellen van de bevalling: je hebt dus veel rust nodig. Maar rusten is lastig, want je hebt net een baby gekregen, waardoor je weinig slaapt. En dan is er ook nog het mentale aspect: je krijgt geheid kraamtranen, maar er is ook het risico op een postnatale depressie. Ook op de langere termijn kun je allerlei klachten houden, zoals urineverlies, pijn bij het vrijen en bekkenbodemklachten.

Lees ook: 
Ongelooflijk: deze vrouw raakte zwanger terwijl ze al zwanger was

Bereid je voor op kraamtijd

Hoe heftig die kraamtijd is, daar worden veel vrouwen door verrast. Daarom is het belangrijk om je ook daar op voor te bereiden, zegt Deurloo tegen AD. “Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Googel gerust rond. Het voordeel van Google is dat je je ergste angsten leert kennen en je goede vragen verzamelt voor je zorgverlener. Bespreek die ook met hem of haar. Maak desnoods van tevoren een kraamplan met alles wat je eventueel kunt verwachten en hoe je daarmee om wilt gaan.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Istock

Shoppen is altijd een goed idee