Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Stop met piekeren: zó ga je meer voor jezelf leven in plaats van voor anderen

Stop met piekeren: zó ga je meer voor jezelf leven in plaats van voor anderen

Stop met piekeren: zó ga je meer voor jezelf leven in plaats van voor anderen

Constant nadenken over of die ene e-mail niet te boos over kwam, of die ene opmerking die je werkgever maakte. Blijven malen en niet los kunnen laten. Bloedirritant en bovenal vermoeiend. Als je dit herkent, leef je waarschijnlijk veel te veel voor anderen en da’s zonde. Zó kun je meer maling hebben aan anderen en draai je de boel om: zet jezelf weer op één.

Voor jezelf leven, zó doe je dat

Natuurlijk is het goed om rekening te houden met anderen en is het superaardig van je als je denkt aan andermans gevoelens. Maar als je jezelf daarbij teveel aan de kant schuift, breekt dat je uiteindelijk op. Zodra je er zelf bij in schiet, je in iedere situatie waarin je voor jezelf op moet komen dichtslaat en buikpijn hebt van het piekeren, is het tijd om een tikkeltje meer schijt te hebben.

Tips

Het zegt niets over jou

De mening van een ander zegt niets over jou. Zélfs niet als die mening indirect wél iets over jou zegt. Bijvoorbeeld, vriendin X: “Ik vind dat mensen die nooit sporten lui zijn.” Als jij nooit sport, kun je dit persoonlijk opvatten. Maar wát een onzin. Het is haar mening, maar zegt niets over jou. Wat je dan kunt doen? Luisteren, accepteren en laat de mening bij diegene. Nogmaals: het zegt werkelijk niets over jou(w mening).

Mensen zijn meer met zichzelf bezig dan met jou

Iedereen kent wel zo’n situatie: je gaat naar het strand en maakt je van tevoren hartstikke druk over hoe je er uitziet in bikini en dat iedereen vást naar je gaat kijken. Die gedachten kunnen zomaar eens je hele uitje verpesten en dat is meer dan zonde. Meestal blijkt in de praktijk immers dat niemand kijkt of er überhaupt iets van vindt. Mensen zijn uiteindelijk meer bezig met zichzelf en hun eigen onzekerheden, dan met jou. Werk, uiterlijk, sociaal leven: hard gezegd interesseert het niemand echt wat jij doet of hoe je eruit ziet. Met dat in het achterhoofd is het toch een stuk gezelliger op dat strand?

Fouten zijn prima

Natuurlijk wil je alles zo goed mogelijk doen, maar een fout maken is echt niet erg. Sterker nog: het is menselijk. En daarnaast, waarom moet alles perfect? Het gaat erom dat het léuk is, dat je dingen met plezier doet. Een keer een spelfout, tekenfout, valse noot, daar vergaat de wereld echt niet van. Live a little!

Lees ook:
Dit zijn 7 gewoontes die positieve mensen altijd hebben

‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’

Bang om iets te gaan doen? Voor de meningen van anderen? Wat kan helpen, is jezelf afvragen: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Meestal is dat een “Ze lachen me uit en noemen me debiel”, of iets in die trant. Maar stel dat dát gebeurt. Is dat dan erg? Als jij hetgeen doet wat je wil of zegt wat jij vindt? Wij verklappen vast: nee. Dus joe, lekker doen waar je zelf zin in hebt, daar word je écht een leuker en gelukkiger mens van.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: Getty

Shoppen is altijd een goed idee