Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit zijn alle voor- en nadelen van een keizersnede

Dit zijn alle voor- en nadelen van een keizersnede

Dit zijn alle voor- en nadelen van een keizersnede

Je baby’tje ligt dwars, heeft het benauwd terwijl jij nog geen volledige ontsluiting hebt of je hebt al eerder een keizersnede gehad: als een vaginale bevalling onmogelijk is, wordt je kind door een gynaecoloog via een keizersnede ter wereld gebracht. En daar zitten zowel voor- als nadelen aan. 

Nadelen

Technisch gezien zijn herhaalde keizersneden lastiger uit te voeren vanwege de verhoogde kans op het beschadigen van darmen of urinewegen. Daarbij is er kans dat de placenta innestelt op de plaats van het oude keizersnede-litteken en hier zelfs ingroeit. De placenta komt dan na de geboorte van het kind niet los en moet soms met de baarmoeder verwijderd worden.

Het herstel na een keizersnede duurt een stuk langer dan het herstel na een vaginale geboorte. Niet alleen kun je nog veel last hebben van de wond zelf, in je buik kan het ook pijnlijk aanvoelen.

Na de operatie kan het ontstane littekenweefsel ervoor zorgen dat de organen in je buik aan elkaar of aan de buikwand gaan vast zitten en dat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Ongeveer de helft van de vrouwen die een keizersnede onderging, heeft hier last van. Dat percentage loopt op na meerdere keizersneden.

Naast nadelen voor de moeder is er ook een groot nadeel voor het kind, namelijk relatieve longrijpheid. De kans op opname van het kind op de couveuseafdeling is hierbij groter dan bij een vaginale bevalling. In zeldzame gevallen is er zelfs noodzaak tot beademen. Hierdoor wordt er geadviseerd de keizersnede niet voor de 39e week te plannen.

Lees ook
Door tepelstimulatie kun je de bevalling opwekken

Voordelen 

Bij een geplande keizersnede weet je precies wanneer je moeder wordt, en dat kan best handig zijn. Met de pijn die een natuurlijke geboorte met zich meebrengt, heb jij niet te maken. Je herstelperiode is echter wel een stuk langer.

Een gemiddelde keizersnede duurt een half uur tot een uur, terwijl er bij sommige vaginale bevallingen uren overheen gaan. In Nederland worden keizersneden alleen uitgevoerd wanneer het niet vaginaal kan, bijvoorbeeld wanneer moeder of kind in gevaar is. De voordelen wegen dan natuurlijk niet op tegen de nadelen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Beeld: GettyImages